Държавата готви петролна компания и мрежа от бензиностанции

В обектите ще могат да зареждат и електромобили

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 May 2020 15:32 >
Държавата готви петролна компания и мрежа от бензиностанции
Министерство на финансите предлага създаването на "Държавна петролна компания", чийто принципал да е министърът на икономиката. Новата държавна фирма трябва да изгради мрежа от бензиностанции в страната "с оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса", съобщиха от МФ.

Уточнява се, че бизнесът с продажба на горива на дребно ще е допълнителна дейност за държавната петролна компания. Основната ще е осигуряването и управлението на задължителните резерви от горива. В момента това е работа на агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси". Независимо от това на бъдещите държавни бензиностанции ще могат да се зареждат електромобили.

Появата на държавната компания щяло да "оптимизира управлението на задължителните резерви" и да "гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство". С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители.

Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители, се посочва още в съобщението.

В момента бизнесът на дребно с горива се държи основно от големите вериги бензиностанции, а с най-голям дял е компанията "Лукойл". Преди дни парламентът прие изискване за разделяне на нефтопродуктопровода на "Лукойл България" на отделни данъчни складове, срещу което протестираха както петролната компания, така и браншовата организация на едрия бизнес в сектора.

Според новите разпоредби вече не може продуктопроводът на "Лукойл" да е един данъчен склад. Приетите текстове изискват за всяка територия на митническо учреждение лиценз на съответната база и да се инсталират средства за измерване на входа и изхода на помпените съоръжения на всяка база, припомня “Медиапул”. Целта е по-голям контрол върху физическите потоци на горивата.

Веселин Марешки определи решението финансовото министерство за "Държавна петролна компания" като "изключително правилно, но малко закъсняло". Марешки дори настоява "Воля" да ръководи прокета по изграждането на държавните бензиностанции. "След като идеята е наша, залегнала е в нашата предизборна програма през 2017 г., смятам, че е коректно и редно ние да я осъществим. Така ще сме сигурни, че няма да се изкриви или да се провали. Готови сме да дадем целия си успешен опит в сектора, за да заработи веригата в кратки срокове и българите да бъдат доволни", казва Марешки, но без да уточнява как точно си представя подобен проект да бъде "даден" на конкретна партия.  Веселин Марешки има бензиностанции, които продават гориво на по-ниски цени.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ