Икеа Франция отива на съд заради подозрения за шпионаж на служители и клиенти

Процесът ще е и срещу полицейски служители

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 May 2020 14:30 >
Икеа Франция отива на съд заради подозрения за шпионаж на служители и клиенти
Френският филиал на Икеа и 15 лица, сред които бивши ръководители на компанията и полицейски служители, ще бъдат съдени по обвинение в шпиониране на служители и клиенти, съобщиха от прокуратурата, цитирана от The Guardian.

Двама бивши изпълнителни директори на Икеа Франция са сред обвиняемите по казус от 2012 г., когато шведската фирма за обзавеждане на дома беше обвинена в плащане за нелегален достъп до полицейски досиета.

Твърди се, че компанията е платила на полицията за информация за работници, участващи в профсъюзите, и клиенти, с които е участвала в спорове. Прокурорите казват, че френското звено е закупило достъп до съдебни и полицейски записи и банкови данни.

Предполага се, че информацията е взета от полицейската система STIC във Франция, която съдържа имената и личната информация на милиони криминално проявени лица, жертви и дори свидетели.

Четирима полицейски служители също са сред обвинените 15 души, заедно с бившите шефове на Икея Франция Жан-Луи Байо и Стефан Вановербеке и бившия финансов директор Дариуш Ришер.

В четвъртък прокуратурата във Версай, извън Париж, реши, че има достатъчно доказателства за провеждане на процес.

От началото на казуса Икеа Франция уволни четирима служители и откри вътрешно разследване. Компанията има 34 магазина във Франция и за нея работят 10 000 души.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ