Брюксел се закани да съди България за неизградена канализация

ЕК дава 4 месеца срок, страната да вземе мерки

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 May 2020 10:30 >
Брюксел се закани да съди България за неизградена канализация
Брюксел дава ултимативен срок на България от 4 месеца да предприеме действия по изграждане на канализация в страната, в противен случай страната ни ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз. Освен към нашата страна, същата заплаха тегне и над Чехия, Франция и Полша.

В детайли се уточнява, че пречиствателните станции за отпадни води в населени места с 2000 или повече жители трябва да премахват не само твърдите вещества, но и да бъдат разградени органичните вещества чрез използване на бактерии.

България не е осигурила канализационна система в 48 големи агломерации, в 69 големи агломерации не е направено необходимото градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи, да се подлагат на подходящо пречистване, а в 71 големи агломерации градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи и се изливат в чувствителни зони, не се подлагат на по-строго пречистване. Всички тези агломерации трябваше да изпълнят изискванията до 31 декември 2010 г., обясняват от ЕК.

От ведомството на Емил Димитров - Ревизоро коментираха, че в последните 10 години България полага системни усилия за решаването на проблемите, констатирани в мотивираното становище на ЕК. И подчертават, че пречистването на отпадъчните води е негов приоритет, но "изпълнението му изисква значителен финансов ресурс и не малко време за реализация, както и инициатива от страна на ВиК операторите и общините".

Ведомството вижда "видим напредък в сравнение с края на 2017 г., когато ЕК стартира процедурата за нарушение. За периода до момента България е осигурила канализационна система в 16 големи агломерации, в 16 големи агломерации е гарантирала, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи, се подлагат на подходящо пречистване, а в 18 големи агломерации градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи и се изливат в чувствителни зони, се подлагат на по-строго пречистване, пише в съобщението по повод реакцията на Брюксел.

Министерството отчита, че в предходния програмен период са инвестирани над 2.4 млрд. лв.  в изграждане и реконструкция на 50 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), а в новия програмен период има 2.3 млрд. лв. за ВиК инфраструктура и вече са изградени или реконструирани 4 пречиствателни станции с окончателно приключени договори за безвъзмездна финансова помощ.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ