Данъчна политика за изборни цели

Освен отлив на приходи намалените ставки за заведенията може да предизвикат вълна от искания за по-нисък ДДС

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 14 May 2020 13:30 >
Данъчна политика за изборни цели
Източник: БТА
Снимка за медиите от срещата на премиера Борисов с ресторантьорите, със знаково отсъствие от нея на финансовия министър Горанов.
Точно 20 години. Толкова време издържа модерната данъчна система, за която се трудеха десни, леви и центристки правителства, консултирани от Световната банка и Международния валутен фонд. Идеята за неутрална държава, която да събира толкова малко данъци от всички, че да направи укриването им по-скъпо от самото плащане, и в същото време да не стимулира никого чрез данъчни облекчения, като че ли отива на кино. 

Само няколко часа разговори бяха нужни на премиера Бойко Борисов да забрави десетилетните усилия да се съхрани тази данъчна система. След разговор с Асоциацията на заведенията и заплаха от протести министър-председателят отстъпи. 

Ако промяната влезе в сила, както беше договорена във вторник, чисто финансовите загуби за държавата няма да са сериозни. На годишна база пропуснатите постъпления ще са 150 млн. лв. по изчисления на финансовото министерство. Това означава, че ако ДДС бъде намалено още от юни или юли, ще се пропуснат около 70 млн. лв. постъпления за тази година, което е нищожно. 

Но тази промяна ще роди два големи проблема. Първият е, че се създава хаос в данъчната политика с опасност от бум на измамите. А вторият е, че вече има прецедент и занапред всеки ще знае, че с протести може да получи данъчен подарък от правителството. 

След лобито на ресторантьорите може да се появи това на производителите на храни, след тях и други, и година преди парламентарните избори, когато политиците по принцип са доста по-отстъпчиви, да се стигне до диференциране на ставките и на други стоки и услуги. Точно за това подсказва и открехнатата вратичка – по-ниска ставка да се приложи и спрямо книгите. Това според премиера Борисов би струвало на държавата отказ от приходи за 12 – 13 млн. лв. годишно. 

Въпросът е дали ще се спре дотук. От ДПС например заявиха, че ще подкрепят правителството за облекчението за ресторантьорите, но искат да се въведе преференциална ставка и за всички детски храни и продукти. Така поднесена, идеята е крайно неопределена, защото не е сигурно кои точно храни ще се определят като детски. Левицата на свой ред поиска преференциална ставка за всички храни, лекарствата и даренията. 

Само бегъл поглед към потребителската кошница показва, че теглото на храните в разходите на домакинствата е 31%, а на лекарствата – 7,7%. Понижаване на ДДС ставката по тях наполовина би означавало бюджетът да загуби повече от два милиарда лева. През последните десетилетия ДДС е най-големият единичен източник на приходи в бюджета и осигурява средно между 42 и 45% от всички данъчни постъпления. За тази година той трябва да осигури 10,6 млрд. лв. Именно тази сума вече ерозира и въпросът е с колко още може да се подкопае, ако популизмът продължи. 

Тук е мястото да се каже, че единствените стоки и услуги, които по закон не могат да получават данъчни облекчения, са акцизните. Затова отсега да е ясно, че в надцакването по популизъм не могат да участват горивата (дори „любимото“ парно), алкохолът и цигарите.

Политическа и техническа страна

От изявлението на министър-председателя пред медиите в парламента на 12 май стана ясно, че мярката ще е временна, но влиза в сила още от тази година (най-вероятно от юни или юли). Подобна смяна на данъчния режим след началото на годината не е имало през този век. Случва се въпреки несъгласието на финансовия министър, по чийто адрес премиерът заяви, че ако е толкова против, може да си подаде оставката. 

Продължава на стр.2
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ