ЕБВР очаква българската икономика да започне възстановяваване през есента

Прогнозата на банката е за спад на БВП с 5% тази година и ръст от 4 на сто през 2021 г.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 May 2020 10:31 >
ЕБВР очаква българската икономика да започне възстановяваване през есента
Източник: Shutterstock
Българската икономика ще се свие с пет процента тази година, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Възможно е догодина да има бързо възстановяване, но всичко зависи от облекчаването на мерките срещу разпространението на Covid-19 и динамиката на ситуацията със заразата, смятат от банката, цитирани от БНР.

Догодина икономиката ни може да отбележи ръст от 4 на сто, прогнозират още от ЕБВР. Секторът на услугите е най-сериозно ударен от кризата около Covid-19, коментират от институцията и отбелязват, че заедно с търговията на дребно формират около 25 на сто от брутния вътрешен продукт. 10 % е делът на туризма, който също понася сериозни щети заради коронавируса. Към причините за забавянето тази година трябва да добавим и спада в износа. 

Въпреки че възстановяването може да започне през третото тримесечие, кризата ще има сериозни дългосрочни икономически ефекти. Също така тя ще повлияе на социалния живот и може да има политически последици, смятат от банката.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ