Кризата: потреблението пада с 18.1%, строителството с 11.2%

Макроикономическата прогноза на правителството вече е остаряла

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 May 2020 16:48 >
Кризата: потреблението пада с 18.1%, строителството с 11.2%
Източник: getty

Ако досега безработицата беше единственият измерител, позволяващ да се оцени дълбочината на кризата, вече има още няколко. Потреблението, мерено като обороти в сектора за търговия на дребно, спада с 18% през март спрямо февруари, строителството се свива с 11.2%, а индустриалното производство с 5.1%.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) са за март, когато имаше три седмици, в които икономиката не беше блокирана. Това е причина да се смята, че през април резултатите ще са дори по-лоши. По-притеснителното е, че дори и България да се размине с масово заразяване, мерките за справяне с икономическата криза са ограничени и икономическият живот може да остане потиснат вече заради притесненията на правителството и бизнеса.

Най-голям спад има в продажбите на дрехи и обувки – с 66.5%, при компютри, таблети и мобилни утройства с 41.3%, а при битовата техника и мебелите намалението е с 28.7%. Расте основно търговията на дребно с лекарства, медицински стоки и козметика – с 1.9%.

В индустрията спада производството на мебели с 25.0%, на автоиндустрията с 21.8% и на обувки и кожи с 18.5%. Съществено расте производството на лекарства – с 14.4%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9.9%.

Тези данни косвено подсказват, че прогнозата на правителството за спад на икономиката само с 3% е нереалистична. За същото говори и фактът, че последното допускане на управляващите е за безработица от 6% средно за годината. Тази стойност вече е надхвърлена към началото на май и за да се изпълни, означава през втората половина на годината да има сериозно свиване, което на свой ред предполага скоростно възстановяване на икономиката. За такова обаче липсват перспективи, а повечето прогнози сочат бавно и продължително възстановяване. 

 

От голямо значение за възстановяването на икономиката е дали правителството ще намери онези политики, с които да стимулира създаването на заетост и доходи, но в същото време да създаде усещане за сигурност, така че хората да не се ориентират към емиграция, щом ограниченията за пътуване отпаднат. 

 

Каквото и да се предприеме обаче, то ще е с ограничен ефект, докато не се възстановят европейската икономика и в частност германската. Европейските пазари са основни за реализация на индустриалното производство, а туризмът е силно зависим от чуждестранните граждани, които избират България като място за почивка. 

 

 

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ