70 български берачи на ягоди са блокирани на парижкото летище

Групата заминала, въпреки че на 8 април Франция обяви, че се забранява влизането на сезонни работници

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 May 2020 17:44 >
70 български берачи на ягоди са блокирани на парижкото летище
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Близо 70 българи, заминали за сезонна работа във Франция, при кацането си в Париж са били задържани от Гранична полиция, съобщи БНР. Били са щателно проверявани, иззети са им документи и телефони. За случая е сигнализирала Хюлия Адемова от Дулово, която вече 16 часа няма връзка с майка си. „Брат ми, майка ми и леля ми са сред хората, които заминаха. След като са пристигнали на летището, веднага са ги задържали. Имат си трудови договори, сключени с френските им работодатели... Вчера нямаха и стол за сядане, по 10 човека, заградени на четири квадрата на летището. Имало човек от БЧК при тях, евентуално да ги върнат в България или да ги пуснат. Сега са им казали, че или подписвайте, че оставате тук и ви пускаме, където искате, там ходете, или ще ви екстрадираме от страната“, обясни Хюлия пред националното радио.

Представител на посредническата фирма в България със седалище в Шумен - Сунай Мехмед обясни, че от години фирмата работи с френска фирма и праща българи за бране на ягоди. Дори една група българи вече е пристигнала там и е започнала работа.

От Министерството на външните работи потвърдиха за случая и увериха, че посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с блокираните сънародници. 

„Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати. Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници... Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години", уточняват от МВнР. 

По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище „Шарл де Гол“, специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май. 

От Външно министерство припомнят, че считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. 

От ведомството препоръчват да не се предприемат пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително. „Българските консули и дипломати не могат да отменят Вашата карантина, наложена в чужда държава. Не можем и да осигурим Вашето придвижване, ако то е забранено със заповед, закон, декрет или друг нормативен акт в приемащата държава", казват от МВнР.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ