Кейрин – японската традиция, която генерира милиарди

Това не е просто колоездене на писта, а почти религия в Страната на изгряващото слънце 

Яна Касова
Яна Касова / 03 May 2020 16:04 >
Кейрин – японската традиция, която генерира милиарди
Източник: Shutterstock
Кейрин е една от малкото легални възможности за залагания в Япония
Ако въобще сте чували за кейрин, сигурно свързвате думата само с дисциплина в колоезденето на писта, белязана с имената на Крис Хой, Джейсън Кени или Виктория Педълтън. Но в Япония това е не само състезание, което се провежда на четири години под петте преплетени кръга, а граничи с религия.

Кейрин е колоездачно състезание, в което крайният спринт е предшестван от няколко обиколки със зададена скорост. От 2000 г. е в олимпийската програма, но всъщност е създаден като хазартна игра през 1948 г. в Япония. И днес е една от само четирите възможности за легални залози в Страната на изгряващото слънце. Това е индустрия за 10 милиарда британски лири и е доходоносно занимание както за самите колоездачи, така и за феновете.

Обучение като във военна
академия

Желаещите да станат професионални кейрин спортисти се подготвят в специално училище. То е в Изу – на 200 км от Токио, в подножието на планината Фуджи. В това училище само 10% от кандидатите биват приемани, т.е. само най-най-добрите имат шанс да се обучават.  „Това е място на традиции, фокусирано към респекта, самоконтрола и честността, където се получават и необходимите знания, за да бъдеш професионален кейрин колоездач“, казва пред BBC олимпийският шампион Крис Хой (Вбр), който се подготвя за известно време тук през 2005 г. – три години преди да спечели първия от двата си медала от най-големия спортен форум.

Училището за кейрин наподобява едновременно на военна академия и на тренировъчен лагер. Денят започва в 6:30 часа и завършва в 22:00 часа – шест дни в седмицата, 11 месеца в годината. Учениците следват строга система на тренировъчни занимания и образователни сесии. Тренировките може да са на колело или без, или във фитнес залата. Докато образователните часове, провеждани в класни стаи, са насочени в изучаване на тактиката, теория и правила на състезанието. Изучава се и механиката на колелото.А когато се преместим в кухнята – учениците консумират над 1000 калории на закуска и 4500 на вечеря.

Ангажиментите по почистването също не са малко и за колоездачите почти не остава време за свободни занимания. Всички са с еднакви униформи. Имат телевизори, но не и мобилни телефони, не ползват имейли и социални мрежи. Обаждат се вкъщи веднъж на седмица по платен телефон. За част от годината колоездачи от други страни имат възможност да се включат в кейрин училището, но са длъжни да спазват традициите и изискванията.

Най-добрите печелят
много добре

Кейрин е създаден през 1948 г. с идеята за увеличаване на доходите в Япония след Втората световна война. Над 70 г. по-късно в страната има 43 колодрума, а феновете могат да наблюдават кейрин състезания в 365 дни от годината.

„В офисите за залагания, кафенета и барове има хиляди хора, които гледат всяко състезание, казва Хой. - Всяка година те имат по едно голямо събитие – Grand Prix. В този единствен ден има повече вложени пари в залози, отколкото за целия британски сезон за конни състезания.“

Най-добрите състезатели могат да печелят повече от 1 милион паунда годишно от наградни фондове, като много от тях продължават да се състезават над 50-годишна възраст. 
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ