Борисов очаква България и Хърватия да влязат в ERM II през юли

Към днешна дата ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено, каза премиерът

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 April 2020 21:16 >
Борисов очаква България и Хърватия да влязат в ERM II през юли
Източник: БТА
Борисов заяви, че страната още не е вземала заем и разчита на спестеното.
За една седмица свършихме това, което трябваше за три месеца да се свърши и заедно с Хърватия се надяваме през юли да влезем в чакалнята на Еврозоната, каза по време на брифинг в МС премиерът Бойко Борисов.

„Към днешна дата ЕЦБ ни отговори, че всичко, което е било необходимо, е направено и в знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро и то за колкото трябва време, фиксирано е до края на тази година или доколкото трябва“, каза премиерът и изрази надежда да не ни трябва и кризата да е приключила през това време. Борисов отбеляза, че страната още не е вземала заем и разчита на спестеното, когато нямаше криза и напомни за плащанията на държавата през този период. Припомняме, че вчера „Ройтерс“ съобщи, че България е поискала от четири международни банки да водят нова емисия глобални облигации на стойност повече от 2 млрд. евро.

Бойко Борисов съобщи още, че се очаква да има грантове за малкия бизнес по мярка по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" на стойност 173 млн. лева, като тази подкрепа ще е за над 20 000 фирми. Схемата ще стартира в началото на май. Грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Кандидатстването ще става по електронен път чрез ИСУН, при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип.

Ще има и подобна мярка за средния бизнес, за което се очаква одобрение от ЕК, обясни премиерът.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ