Туристическият бранш се оплака на ЕК за очаквани фалити

Браншът се обърна с писмо към Урсула фон дер Лайен с искания за държавна финансова подкрепа

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 April 2020 12:45 >
Туристическият бранш се оплака на ЕК за очаквани фалити
След като вчера обединение "Бъдеще за туризма" поиска от премиера Бойко Борисов оставката на туристическия министър Николина Ангелкова, днес сезира редица еврокомисари за очаквани масови фалити в сектора в България заради липса на работещи мерки. Организацията обединява над 700 неправителствени организации, физически и юридически лица, които представляват над 300 000, заети в сектора.

Писмата на българския туристически бранш са изпратени до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и до комисарите по икономика, бюджет, транспорт, право и потребителска защита, ценности и прозрачност.

В тях се посочва "пълното отсъствие на подкрепа" за българския туризъм и за потенциална заплаха от масови фалити. Обединението уточнява, че многократно е настоявало пред правителството за спешни действия за смекчаване на икономическото въздействие върху сектора и за предотвратяване на тежки социални последици. 

Браншът има и свои предложения за спешни мерки, които е представил пред Брюксел. Сред тях са:

1) Държавна помощ за самоосигуряващите се, която се прилага по време на извънредното положение и след него до подновяване на туристическите пътувания на територията на България.

2) Финансова подкрепа за ликвидност и държавни гаранции чрез безлихвени заеми.

3) Субсидирани заеми с изгодни условия и лихви за фирми в туризма.

4) Временно преустановяване на всички публични плащания за период от шест месеца.

5) Спешни указания и ясни правила за възстановяване на суми по анулирани туристически пакети.


РЕАКЦИЯ: Министър Николина Ангелкова вчера излезе с позиция по критиките на бранша
Както “Икономист” писа вчера в своя позиция министър Николина Ангелкова посочи, че ведомството ѝ е било инициатор на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Регламентирано е, че туроператор, който трябва да възстанови на туриста платена вече сума за отменено заради извънредното положение пътуване, може да му предложи ваучер на същата стойност. Ако туристът не е съгласен с този вариант, може да му се предложи споразумение за туристически пакет заместител. Ако и този вариант не е подходящ за потребителя, туроператорът трябва да възстанови сумата до месец след отмяната на извънредното положение. 

От “Бъдеще за туризма” споделят пред ЕК, че разработените от ЕК мерки за превенция на малките и средни предприятия от фалит и за гарантиране на заетост не са популярни в България, въпреки осигурения финансов ресурс. "Затова апелираме към ЕК да започне проверка на прозрачността, уместността и адекватността на мерките, предприети от българското правителство и финансирани от нея".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ