Рейтинг – генерал, рейтинг – генерал

Политическият капитал, натрупан от Венцислав Мутафчийски, Бойко Борисов и Румен Радев в кризата, е само временен и дори илюзорен

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 17 April 2020 10:47 >
Рейтинг – генерал, рейтинг – генерал
След кризата ген. Мутафчийски ще събужда спомена за отминала травма
Освен всичко друго извънредното положение е и идеален трамплин за рейтинг. За някои дори това е преди всичко друго. 

В надпреварата за осигуряване на рейтинги някои социологически агенции паднаха под всички хигиенни стандарти. Проучванията днес са експресни и понеже заради карантината не може да се използва класическото интервю лице в лице по домовете, се правят анкети дистанционно. Тази форма се налага все повече по света и у нас дори в неизвънредно положение и е допустима за добиване на бързо, ала не дълбоко познание. Но някои съвсем го удариха през просото – каращисват неясно как телефонни интервюта и интернет анкети. И дори без много да претендират за национална представителност, безкритичните и всеядни за всякакви числа медии великодушно я внушават на аудиторията. Стига се и до съвсем безсрамен слугинаж – проучване на „Сова Харис“ от 8 – 9 април по поръчка на ПИК сред 800 души сякаш е направено, за да запрати   президента Румен Радев едва на пето място в класацията на публичните личности, а бизнесмените Делян Пеевски и Кирил Домусчиев да се курдисат сред най-одобряваните личности заради своята благотворителност. 

Иначе е съвсем нормално при мащабна криза властта да крепне. В  повалените от коронавирусната пандемия държави населението застава зад институциите си, а овластените с решаването на проблема получават висок кредит на обществено доверие. В мнозинството си българите също подкрепят ограниченията и националните си лидери. Изгря и нова публична звезда – ръководителят на Националния оперативен щаб ген.  Мутафчийски. Някои дори виждат в него бъдещия кандидат-президент на ГЕРБ. 

Въпреки че хирургът генерал оглавява рейтингите на експресните сондажи, това доверие е в много голяма степен ситуационно. То изцяло зависи от това доколко мнозинството от населението ще продължи да подкрепя ограниченията, или при умората от тях и заради сравнително ниския брой заразени и починали от Covid-19 у нас ще реши, че рестрикциите са прекомерни и излишни. Още повече че и тонът на ген. Мутафчийски и целия му щаб от съчувстващ и патерналистки в началото стана мрачен и назидателен. В социалните мрежи гъмжи от негодуващи хора, че всяка сутрин генералът им се кара от екрана – особено гневни са онези, които съвестно спазват мерките. Отделно, че ежедневните брифинги с отчитане на малки (слава богу!) числа и с множество безсмислени журналистически въпроси вече повече дотягат, отколкото дисциплинират. А находчивостта на генерала само отчасти спасява зрителския интерес – като например, когато на въпрос дали се води статистика на заболелите по кръвни групи, отговаря, че не се води нито по кръвни групи, нито по зодии. 

Мрачният и самоуверен медицински генерал обаче е удобен фон за премиера генерал да разгърне пред камера целия си комуникационен интонационен потенциал – с тона на загрижения държавник, който не може да решава кой да живее и кой да умре, с образа на неуморния шофьор на джипка, който инспектира цехове за шиене на маски, с пасторала на езичник християнин, който се бои да затвори храмовете на Началника насред епидемия, с потурите на народняшки вожд, който с битовизми и дебелашки закачки пръска домашен уют из тв мегдана. 

Удобен за Бойко Борисов като спаринг-партньор за поддържане на бойна политическа форма отново е президентът Радев, който също търси своето място под слънцето в кризата. Демонстративно загърбван от кабинета в борбата с епидемията, държавният глава се опитва да стане рупор на опозиционните гласове доколко адекватни са медицинските и икономическите мерки срещу кризата. До голяма степен е прав, че правителството се опитва да я управлява единствено внушавайки страх у хората и няма план как да излезем от нея.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ