Разследват Сидеров за призиви за нарушаване на карантината

Прокуратурата се самосезира за „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 April 2020 13:27 >
Разследват Сидеров за призиви за нарушаване на карантината
Софийската районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство за нарушаване на противоепидемичните мерки по повод изявления на Волен Сидеров заради призивите му за нарушаване на карантината, предаде БНР.

Разследването е за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната карантинни мерки по време на извънредното положение. В прессъобщението се цитира изказване от вчера на лидера на „Атака“, бивш депутат и настоящ общински съветник, в което той многократно призовавал за нарушаване на заповед на министъра на здравеопазването във връзка с пандемията от новия коронавирус.

Същите призиви са изпратени на средствата за масово осведомяване и под формата на прессъобщение със заглавие: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“, пишат от държавното обвинение.

Въпреки призивите на премиера и на председателя на Националния оперативен щаб хората да посрещнат Великден в домовете си, в партийната телевизия Сидеров  казва, че църквите не само трябва да останат отворени, но и хората да не ходят в тях с маски.

Той противопоставя и вярващите с председателя на щаба с думите: "Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски“. Обяснява, че на Цветница не е отишъл в храма, защото не можел са сложи станалата вече задължителна маска пред бога.

От прокуратурата не уточняват по кой член от Наказателния кодекс е разследването, но най-вероятно става дума коригирания заради извънредното положение текст за нapyшaвaнe нa  мepĸите пpoтив paзпpocтpaнeниeтo нa зapaзнa бoлecт пo вpeмe нa пaндeмия и извънpeднo пoлoжeниe, което се наказва със затвор до 5 години и глоба от 10 000 дo 50 000 лeвa.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ