Възрастните може да са в изолация до края на годината

Председателят на Европейската комисия допуска ограниченията за тях да продължат още месеци

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 April 2020 09:50 >
Възрастните може да са в изолация до края на годината
Източник: bTVnovinite
До края на годината може да останат в сила ограничения за придвижването на възрастните хора, а децата и младите да се радват на повече свобода. Това прогнозира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю, публикувано в събота в "Билд ам Зонтаг".

"Без ваксина трябва максимално да ограничим контактите с възрастни. Знам, че е трудно и изолацията е бреме, но това е въпрос на живот и смърт. Трябва да бъдем дисциплинирани и търпеливи", казва фон дер Лайен. Тя допълва, че "децата и младите хора ще се радват на повече свобода на придвижване пред възрастните и тези, които имат проблеми със здравето. Ще трябва да се научим да живеем с вируса много месеци наред, вероятно до края на годината."

Експерти обаче веднага посочиха, че изолирането на хора над 65-годишна възраст може да задълбочи техни здравословни проблеми, а свързаното с това обездвижване може да предизвика допълнителни проблеми като остеоартрит. По принцип поне една-трета от по-възрастните хора имат проблеми, свързани със ставите.  

Председателят на ЕК се надява европейска лаборатория да разработи ваксина към края на годината – две от водещите лаборатории в света са в Европа и се подготвят скоро да започнат клинични изпитания. Властите вече водят разговори с производители за това да се организира световното производство.

През идващата седмица се очаква Европейската комисия да представи стратегия за постепенно завръщане към нормален живот в ЕС. Като първа стъпка се предвижда да бъдат отворени училищата и детските градини.

Точно обратният е планът на Австрия за постепенно отменяне на ограничителните мерки. Там от утре, 14 април, трябва да заработят малките магазини, които бяха затворени с въвеждането на извънредно положение. Поне до края на април ще остане забраната за излизане навън на хората без нужда и дистанционната работа, а от средата на май се очаква да бъде възстановена дейността на училища и детски градини, както и отваряне на хотелите и ресторантите.

Обездвижването може да предизвика други проблеми като остеоартрит, а по принцип около една трета от хората над 65 години имат някакъв подобен проблем, особено свързан със ставите.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ