Пак кандидатстваме за ERM 2 - до края на месеца

Страните извън еврозоната трябва да теглят заеми, каза премиерът. Премълча, че е същото и в еврозоната

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 April 2020 13:27 >
Пак кандидатстваме за ERM 2 - до края на месеца
Бойко Борисов
България отново ще активизира усилията си за присъединяване към еврозоната и като първа крачка - нейната чакалня, валутно курсовия механизъм ERM2. Ще кандидатстваме отново до края на този месец, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Не трябваше да се огъвам, когато много мощно вървяхме към еврозоната. Сега виждате - изливат се трилиони. Ще си кандидатстваме отново. Не че сме се токазали, но решихме да сме по-бавни за да убедим хората. Тази криза ни показа, че тези, които са в еврозоната и в чакалнята, ще разполагат с милиарди за възстановяване, а онези, които не са, ще теглят дългове. С колегите от Хърватия кандидатстваме заедно. Ще бъдем приети заедно. Ще ни разрешат и суапови плащания веднага след това и ще се закачим за основния водопровод в Европейския съюз", каза Борисов.

Той допълни, че два дни управителят на Българската народна банка Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов разговарят с Европейската централна банка и европейския комисар Валдис Домбровскис.

„Нека преодолеем кризата, да не мислим откъде ще вземем пари. Ние кризата ще я изкараме, после, за да тръгне икономиката, (в еврозоната и чакалнята – бел. ред.) ще има много повече пари и аз ще гарантирам този въпрос за България“, допълни премиерът.

Изказването му е фактологически невярно, защото абсолютно всеки ликвиден инструмент на Европейската централна банка и новосъздаденият фонд SURE дават пари под формата на дълг, а не на грантове. Тоест, в еврозоната или извън нея, България, както и всички останали държави, получават парите назаем.

Освен това суаповите операции с Европейската централна банка, за които говори Борисов, са достъпни и за страни извън чакалнята на еврозоната. Проблемът е, че правилата на валутния борд не позволяват БНБ да финансира търговските банки, а ликвидността по такива СУАП-ове минава именно през централните банки, преди да стигне до търговските банки.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ