Избори по време на епидемия? В Южна Корея може

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 April 2020 11:44 >
Избори по време на епидемия? В Южна Корея може
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Избирателите носят задължително маски и ръкавици, а температурата им се мери на входа на секциите.
Южна Корея беше една от страните, които първи се сблъскаха с широкомащабна епидемия от коронавирус. Но в страната има само 200 смъртни случая и постоянно намаляващ брой на новозаразените след пика от 1189 души дневно на 29 февруари. Според експертите, страната е успяла да овладее кризата без национална карантина и затваряне на бизнеса заради експанзивната си програма за тестване и технологичния подход за проследяване на заразата.

Южна Корея постъпва към предстоящите предсрочни парламентарни избори по същия начин – няма да ги отмени, а ще ги организира по безопасен начин. Те са насрочени за 15 април, но гласуването започна предварително още днес. Планът е днес и утре избирателите да могат да упражнят правото си на глас в 3500 секции. Те бяха дезинфекцирани вчера и всички избиратели са задължени да носят маска и ръкавици и да използват дезинфектант. На входа им се мери температурата и онези, които имат над 37,5 градуса, са пренасочвани в специално обособени секции. Националната избирателна комисия откри осем избирателни секции за над 3000-те пациенти в Южна Корея, заразени с коронавирус, и 900 медици, работещи в най-тежко засегнатите райони.
Останалите избиратели ще си гласуват в сряда при същите мерки за безопазност, като целта е процесът да се извърши плавно, без струпване на много хора.

От изборите зависи дали либералният президент Мун Дже-ин, който се обявява за обединение на Корейския полуостров по мирен път, ще може да прокара своята програма през последните две години от мандата си. Той иска да разхлаби фискалната политика с цел създаване на работни места, да повиши минималната заплата и да продължи курса на диалог с комунистическия Север.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ