Свободните артисти ще получават минимална заплата за три месеца

Това не е социална помощ, а е една грижа в много тежка ситуация, твърди Боил Банов

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 April 2020 10:30 >
Свободните артисти ще получават минимална заплата за три месеца
Източник: БТА
Банов държи хората, които ще се възползват от тази мярка да имат самочувствие.
За времето на извънредното положение два месеца, плюс един месец още след това, ще се осигури по една минимална работна заплата на свободните артисти заедно с осигуровките. Това каза на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов, цитиран от БНР.

“Така е и в документите - за миналата година са получавали до 1000 лв., са заработвали до 1000 лв. на месец. Това е една много важна подкрепа, за да се премине през най-тежката част от кризата – извънредното положение и първия месец след него“, посочи още Банов и допълни, че за изготвянето на мярката се е работило с целия сектор в продължение на над 2 седмици. 

“В свободния сектор, където са заети немалка част от българските артисти, като под артисти, знаете, това включва всички – и актьори, и художници, и танцьори и музиканти, литератори и т.н. – една огромна група хора, за която ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се от тази група“, каза още министърът на културата.

"Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка да имат самочувствие. Да дойдат спокойно да се заявят. Това не е социална помощ, това е една грижа в много тежка ситуация, както очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, за нашия просперитет и за нашето позитивно очакване към живота", допълни Банов. Той нарече мярката "много ключово решение за момента, за тази криза ситуация, но мислим много сериозно и занапред".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ