Поне едно неизпълнение за чакалнята на еврото

В края на април България ще изпрати отчет за мерките по присъединяването до ЕЦБ и ЕК

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 April 2020 17:00 >
Поне едно неизпълнение за чакалнята на еврото
След 26 април ЕЦБ ще започне оценка на свършеното от България преди допускане в чакалнята на еврозоната.
На 26 април правителството и БНБ ще изпратят в Европейската централна банка и в Европейската комисия отчет за изпълнението на мерките, които двете институции поискаха от България, за да се присъедини към валутно курсовия механизъм ERM2, известен като "чакалнята на еврозоната", както и да започне тясно сътрудничество с Европейския банков съюз.

Изпращането на отчет е част от предварителния график за подготовката и евентуалното присъединяване на страната към ERM 2. Още на този етап е сигурно, че ще има неизпълнение поне по една, но много важна точка – капитализацията на двете български банки, която ЕЦБ поиска след приключването на миналогодишните стрес тестове. 

Изпълнението на изискванията от страна на „Инвестбанк“ предстои да се оцени от ЕЦБ, докато за Първа инвестиционна банка отсега е ясно, че няма пълно изпълнение на предписанията. През февруари Комисията за финансов надзор отхвърли проспекта за увеличение на капитала на банката, с което трябваше да се попълни капиталовия недостиг, Това означава, че ако ЕЦБ и Европейската комисия не направят компромис, за какъвто досега няма индикации, присъединяването на България към чакалнята и тясното сътрудничество с европейския банков съюз ще се отложат. 

Още преди два месеца премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да се бърза с влизането на страната в чакалнята на еврозоната, докато не се разсеят притесненията сред обществото. Миналият понеделник управителят на БНБ Димитър Радев отсрочи за 2021 г. хоризонта за присъединяване заради извънредната ситуация със световната пандемия от коронавирус.

Голямата въпросителна е при какви условия ще се подновят един ден усилията - дали България пак ще трябва да направи преглед на активите и стрес тестове в банковата система, или резултатите ще се оценяват без оглед на промените, които настъпват в икономиката като следствие от пандемията и глобалната криза, която тази зараза причини. 

Продължават и споровете за рисковете от тясно сътрудничество с Европейския банков съюз, без страната да е член на еврозоната и да има достъп до ликвидна подкрепа при криза, например превръщането в нетен донор за по-богати, но закъсали страни или възможността ЕЦБ да отнема банкови лицензи без задължение да оказва съответна финансова подкрепа. Тези теми са обект на дискусия от страна на политици, експерти и лобисти, но досега няма официален аналитичен материал от страна на институциите, които носят отговорност за управлението на процеса – Министерството на финансите и Българската народна банка, който категорично да опровергае рисковете или да ги съпостави с потенциалните ползи от приемането на еврото.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ