Лагард: Всеки месец извънредни мерки струва 2-3% от БВП

Шефката на ЕЦБ не е особен привърженик на т.нар. „корона облигации“

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 April 2020 11:14 >
Лагард: Всеки месец извънредни мерки струва 2-3% от БВП
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че всеки месец на извънредни мерки и блокади заради разпространението на коронавируса струва около 2% до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

"Колкото по-дълго продължават ограничителните мерки, толкова по-сериозно ще бъде тяхното икономическо въздействието", посочи Лагард в интервю за френския вестник Le Parisien и добави, че анулирането на дълговете, натрупани в резултат на кризата, изглежда напълно немислимо за нея.

Според Кристин Лагард трябва да се помогне на уязвимите малки компании, като в същото време предупреди, че ако фискалното затягане се случи твърде бързо, това може да се окаже капан.

"Не трябва да се фиксираме върху т.нар. "корона облигации". Подобни неща отнемат време в Европа", заяви Лагард и добави, че няма да бъде толерирано каквото и да е затягане на условията за финансиране. Това показа, че тя сякаш не е привърженик на идеята на Италия и Испания за емитиране на общ европейски дълг по формата на съвместни облигации в еврозоната, добили известно като "корона облигации".

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че може да има някои други форми на европейска солидарност. Като пример тя спомена взаимни разходи от споделен бюджет или фонд за възстановяване.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ