Тестването на полицаите - 99% здрави

Това, според ген. Мутафчийски, било доказателство, че масовото тестване на населението е безсмислено

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 April 2020 08:49 >
Тестването на полицаите - 99% здрави
Източник: БТА
Проучването на 1016  полицейските служители от София с бързи тестове за коронавирус е приключило и 1007 от тях са с отрицателен резултат. Това съобщи началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафичйски. Двама имат положителни данни за IGM антитела, което значи прясна инфекция и 7 души са положителни за IGG – 6 мъже и една жена, което значи, че са имали среща с вируса и вече имат антитела. Нито един няма положителен резултат, а един човек има симптоми, които наподобяват заболяването, но не е ясно още за коронавирус, добави д-р Ангел Кунчев.

Според него това означава, че активна циркулация на вируса дори в София не е налице, епидемията е под контрол и ако продължим с мерките тя ще остане на нисък интензитет на разпространение, но е рано да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази.

Мутафчийски смята, че изследването на полицаите категорично показва, че няма нужда от масово тестване на гражданите у нас и допълни, че при военните, по различни поводи, са изследвани 1100 души без симптоматика, като резултатите са подобни - положителните проби са под 1 %.

По думите на д-р Ангел Кънчев резултатите показват, че подобно масово тестване ще е скъпо и без да даде необходимите данни. 

Престои изследване с бързи тестове на 1000 души в Банско, както и почти толкова във варненската община Дългопол.

Общият брой на заразените с Covid-19  у нас е 611 . Увеличението спрямо вчера е с 5,2 процента. От новоустановените случаи 18 са в София, в Кюстендил са 4, в Сливен - 2, в Пазарджик, Стара Загора, Пловдив и в Добрич има по един. От общия брой на случаите 341 - 56% са мъже, а  жени са 270  - 44%. Най-младият пациент е на една година, а най-възрастният -  на 90 години. Излекувани са 48 пациенти. Починалите от инфекцията са 24 – 3,9 процента от установените случаи, средната им възраст е 65,2 години. Във вчерашния ден има един смъртен случай - в Шумен у починал мъж с Covid-19 и придружаващо тежко заболяване, карцином на белия дроб.

Мутафчийски съобщи, че след Великден се очаква да бъдат пуснати „зелени коридори“ за имунизация на деца и за бременни. След празниците се предвижда и възстановяване на дейността на поликлиниките и на стоматологичната помощ, както и дейността на болниците, за обслужване на пациенти с други заболявания.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ