„Корона облигациите“ разделиха Еврогрупата

Финансовите министри от еврозоната не постигнаха съгласие за общи фискални мерки

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 April 2020 13:30 >
„Корона облигациите“ разделиха Еврогрупата
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Европейската централна банка е заявила, че еврозоната може би се нуждае от фискални мерки на стойност 1,5 трилиона евро през тази година.
Европейската централна банка е заявила снощи пред финансовите министри от Еврогрупата, че еврозоната може би се нуждае от фискални мерки на стойност 1,5 трилиона евро през тази година за справяне с икономическата криза, причинена от пандемията от Covid-19, съобщиха за Ройтерс неназовани официални представители.

Видеоконференцията на Еврогрупата обаче приключи в ранните часове в сряда без постигнато споразумение след 16 часа преговори, тъй като Германия, Нидерландия и други страни от Северна Европа бяха готови да подкрепят мерки на ЕС на обща стойност от "само" 500 милиарда евро, заявиха пред агенцията участници в срещата.

Подкрепата на ЕС би съчетала и увеличила предприеманите на национално ниво мерки, но общите фискални усилия могат да се окажат недостатъчни за посрещане на общите нужди от финансиране, заявиха източниците на Ройтерс.

По време на самата среща, Европейската комисия оцени, че икономиката на ЕС може да се свие с 10% през тази година, но финансовите министри останаха разделени и не успяха да постигнат съгласие за общ текст, най-вече заради съпротивата от страна на Нидерландия и Италия, посочиха те.

Италия иска по-амбициозно споразумение с по-ясни препратки към бъдещото емитиране на общ дълг, добил известност като "корона облигации", докато Нидерландия настоява за определени условия за всяка кредитна линия, предоставяна от името на ЕС за нуждаещите се страни.

Във вторник ЕЦБ прие безпрецедентен набор от обезпечителни мерки за смекчаване на затягането на финансовите условия в еврозоната.

Европейската централна банка ще улесни банките да заемат пари в брой в най-ниските лихвени нива по време на коронавирусната криза, като облекчава изискванията за обезпечение дори с цената на поемането на по-голям риск.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ