Как пандемията ще се отрази на търговската сделка между Великобритания и ЕС

Извънредните обстоятелства може да доведат до удължаване на крайния срок, който изтича в края на тази година

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 07 April 2020 11:44 >
Как пандемията ще се отрази на търговската сделка между Великобритания и ЕС
Източник: Shutterstock
Великобритания окончателно напусна Европейския съюз на 31 януари, но е в преходен период и има краен срок до края на 2020 г., за да приеме споразумение за свободна търговия с ЕС. С оглед на пандемията предизвикана от коронавируса, сега на дневен ред излиза въпросът: Ще успее ли?

„Много трудно е да си представим как такава мащабна търговска сделка между Великобритания и ЕС ще се осъществи до края на годината“, каза Аманда Слоут, старши сътрудник на Брукингс, пред CNBC във вторник.

Тя напомни, че през последните седмици ключови официални лица бяха засегнати от заразата. На 19 март главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние бе диагностициран с Covid-19, после британският представител отговорен за преговорите Дейвид Фрост също прояви симптоми и се постави в самоизолация. И разбира се, британският премиер Борис Джонсън, който също е с Covid-19 и от снощи е в интензивно отделение на лондонска болница, след като състоянието му се влоши. Външният министър Доминик Рааб временно поема задълженията на премиера, което явно показва, че Джонсън не е в състояние да управлява в момента, изтъква Слоут.

Ако търговска сделка не бъде постигната до края на 2020 г., Великобритания ще напусне единния пазар без сделка и ще трябва да се върне към правилата на Световната търговска организация.

Повечето хора бяха скептични и преди пандемията, че сделка ще бъде постигната в указания срок. „Великобритания има възможност до 30 юни да поиска удължаване на този преходен период. Въпреки, че ЕС беше категоричен, че няма да има ново отлагане, може извънредните обстоятелства да променят този възглед“, смята анализаторката.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ