Правителството на Косово – първата жертва на Covid-19

Румънският парламент прояви разум, в Сърбия забраниха разходките на домашните любимци

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 04 April 2020 13:18 >
Правителството на Косово – първата жертва на Covid-19
След падането на правителството на Албин Курти не е ясно кой ще управлява Косово
Правителството на най-младата държава в Европа – Косово – падна от власт само два месеца след като пое управлението. То бе първата жертва на новия коронавирус в световен мащаб. На 26 март над 80 от 120 депутати подкрепиха предложението за вот на недоверие от младшия партньор в управляващата коалиция, дясноцентристката Демократическа лига.


Би Би Си отбелязва, че след падането на правителството на премиера Албин Курти никой не знае кой ще управлява Косово, защото извънредни избори в близко време не са възможни заради обхваналата света пандемия. Мотивът за внасянето на вота на недоверие бе уволнението без консултации, предвидени в споразумението между управляващите, на здравния министър Аджим Велю. Той подкрепяше призивите на президента Хашим Тачи за въвеждане на извънредно положение за ограничаване разпространението на новия коронавирус. Според премиера Курти подобна мярка обаче не е оправдана.

Косовските лекари настояват, че без ясни насоки и конкретни мерки заразата може да събори зле финансираната здравна система в страната. В момента на парламентарния вот на недоверие там имаше най-малко 70 потвърдени случая и една жертва.


Румънците проявиха повече разум

Опозиционната Социалдемократическа партия в Румъния на 14 март върна на власт абсолютно същото правителство, което свали на 5 февруари, съобщи BalkanInsight. Стратегията на партията, управлявала страната 3,5 г., бе да предотврати предсрочни избори, тъй като Националлибералната партия на премиера Лудовик Орбан бе сочена за фаворит при подобен вот. Пандемията, която бе заразила над 100 румънци към 14 март, подпомогна нагласата на политическия елит, като направи  невъзможни предсрочните избори и новото старо правителство на Орбан получи отново властта.

Вотът в парламента бе като в условия на извънредно положение, което бе обявено два дни по-късно. Тъй като имаше потвърден един случай на заразен сенатор, членовете на двете камари на парламента влизаха да гласуват един по един. Министрите, естествено, не присъстваха в залата, изолирани по министерствата си, а самият премиер Орбан бе самотен в официалната резиденция.

На 31 март правителството постави под карантина целия източен град Сучава с население от около 100 000 жители и 8 околни села. Тогава заразените вече бяха 2109 с 65 жертви, а само в Сучава случаите бяха 593 и 1/3 от всички починали. Според здравния министър Нелу Татару масовото разпространение на заразата там се дължи на лошо управление и масово неспазване на правилата за самоизолация, наложени с извънредното положение от 16 март.

Правителството на Сърбия наложи едни от най-строгите мерки в Европа. На 14 март то обяви извънредно положение, а на 15 март затвори границите на страната. Въведена бе пълна забрана за излизане от домовете на всички жители над 65-годишна възраст, в сила бе полицейски час за цялото население от 20 ч. до 05 ч., а на 28 март той бе разширен от 17 ч. до 05 ч., като през уикендите забраната за излизане е в сила от 15 ч. до 05 ч.

Това, което предизвика най-голямо недоволство, бе премахването на 20-минутния прозорец за разходка на домашни любимци. В края на март Сърбия бе потвърдила 741 случая и 13 жертви.

Колкото до Северна Македония, насрочените от временното правителство предсрочни избори за 12 април бяха отложени за неопределена дата. Кабинетът на премиера Зоран Заев подаде оставка през октомври м.г., след като страната не получи дата за начало на предприсъединителни преговори с ЕС. На 26 март Брюксел даде зелена светлина за тяхното начало със Скопие и Тирана, но заради пандемията конкретна дата пак не бе посочена.

Все пак на 30 март Северна Македония официално стана членка на НАТО и знамето й бе издигнато Пред централата на пакта в Брюксел. И
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ