Новият програмен период 2021 – 2027 ще развие партньорството между земеделците и банките

Доверието между земеделците и банките е много голямо, отчита Светослав Пиралков – началник-отдел "Микробизнес" в Райфайзенбанк

Новият програмен период 2021 – 2027 ще развие партньорството между земеделците и банките
Източник: Shutterstock.com
Доверието между земеделците и банките е много голямо, отчита Светослав Пиралков – началник-отдел "Микробизнес" в Райфайзенбанк. Това води до стабилно развитие на сектора и откриване на нови възможности. Разговаряме с експерта на Райфайзенбанк за новия програмен период, както и за най-актуалните и използвани от земеделците банкови продукти.

– Ще участва ли Райфайзенбанк като посредник за средствата от новия програмен период 2021 – 2027, който предвижда повече подкрепа за малките и средните ферми?
– Райфайзенбанк е един от лидерите в кредитирането на земеделските стопани в сегмент микробизнес. Ние даваме възможност на земеделците да модернизират и разширяват своите стопанства, както и да се сдобият с оборотни средства за покриване на текущи нужди. Над 250 млн. лв. са средствата по кредити, които сме отпуснали на земеделски стопани в сегмент микробизнес до края на 2019 г. по текущия програмен период. Стремим се да запазим лидерската си позиция и за следващия програмен период, като ще продължим да бъдем надежден партньор на настоящите и бъдещите клиенти от земеделския сектор.

– Ще се отрази ли на българските стопанства зеленият курс на ЕС, включително в земеделието?
– Със сигурност ще се отрази. Ще са необходими сериозни инвестиции в материалнaта база. Очакваме да се повиши търсенето на банкови продукти. Това важи и за биоземеделците, които през последните години са много активни в търсенето на кредити за покупка на земя и техника. Нека обаче изчакаме повече подробности около зеления курс и дългосрочния пост-Брекзит бюджет на ЕС, които в момента се обсъждат на високо ниво.

– В какви случаи най-често земеделците се обръщат за подкрепа?
– В сегмент микробизнес земеделските производители най-често търсят подкрепа от банката за покриване на текущи разходи. Обикновено кандидатстват за оборотен кредит под формата на овърдрафт. Разбира се, има и такива, които искат да разширят и модернизират своите стопанства, като закупят нови земеделски земи и нова техника. За тях в Райфайзенбанк предлагаме специализирани продукти с гъвкави и облекчени условия, изцяло съобразени с бизнес профила на клиентите.

– Кои са най-актуалните банкови продукти за земеделци?
– Овърдрафт срещу субсидии е може би най-атрактивният продукт, който земеделските стопани могат да ползват. С него бързо се осигуряват оборотни средства, без да е необходимо да се прави ипотека на недвижимо имущество или залог на дълготрайни материални активи. Друго отлично решение е агрокредит с гъвкави условия за покупка на земеделска земя и земеделска техника. Общо 1552 такива кредита за над 89,3 млн. лв. отпуснахме през 2019 г. на клиентите ни земеделски стопани от сегмент микробизнес. Това е с над 5 млн. лв. повече спрямо 2018 г., което говори добре за развитието на сектора и интереса към продуктите на Райфайзенбанк.

– Какъв е максималният размер на отпусканите кредити?
– За микропредприятия с годишен оборот до 2 млн. лв. максималният размер на кредита е до 780 000 лв. При нужда от по-голямо кредитиране клиентите се обслужват от корпоративните отдели в банката, където праговете са доста високи.

– Очаквате ли повишаване на лихвите по агрокредитите?
– Текущите лихвени нива по агрокредити са изключително ниски, но към момента няма индикации за повишаване през 2020 г. Скоро предстои да влезе в сила и новият програмен период 2021 – 2027, като планираните средства по стълб 1 "Директни плащания", които България ще получи, са с 265 млн. евро повече в сравнение с текущия период. Това, заедно с ниските лихви и гъвкави продукти, които предлагаме, са все благоприятни предпоставки за инвестиции и развитие в сектора.

Материалът е подготвен със съдействието на Райфайзенбанк.

Материалът е част от специализираното приложение "Замеделие", което се разпространява с новия брой

Текстът е публикуван в брой 12/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа
. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ