Ноам Чомски: Недостигът на белодробни вентилатори показва жестокостта на неолибералния капитализъм

Създаденият през последните 40 години икономически ред за преследване на печалбата води до трагични резултати, казва интелектуалецът

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 April 2020 15:02 >
Ноам Чомски: Недостигът на белодробни вентилатори показва жестокостта на неолибералния капитализъм
Източник: Shutterstock
Ноам Чомски
COVID-19 превзе света като буря. Милиони са заразени, списъкът на мъртвите нараства експоненциално, а капиталистическите икономики замряха, като глобалната рецесия вече е почти неизбежна.

Пандемията е била предвидена много преди появата ѝ, но действията за подготовка за подобна криза са били преградени от жестоките императиви на икономически ред, в който „няма печалба за предотвратяване на бъдеща катастрофа“, казва световноизвестният лингвист, философ и политически активист Ноам Чомски в интервю за Truthout пред Хронос Полихрону. Чомски е почетен професор по лингвистика в MIT и в университета в Аризона, автор на повече от 120 книги и хиляди статии и есета. В интервюто той обяснява как неолибералният капитализъм стои зад неуспешния отговор на САЩ на пандемията.

 
- Ноам, избухването на Covid-19 се е разпространило в повечето части на света, като сега САЩ имат повече заразени случаи, отколкото всяка друга страна, включително Китай, откъдето произхожда вирусът. Това изненадващо развитие ли е?

- Мащабът на епидемията е изненадващ, наистина шокиращ, но не и външния ѝ вид. Нито фактът, че САЩ имат най-лошите резултати в отговор на кризата.

Учените предупреждават настойчиво за пандемия от години, още след епидемията от SARS от 2003 г., причинена от коронавирус, за който се разработваха ваксини, но не минаха предклиничното ниво. Тогава беше моментът да започнем да въвеждаме системи за бързо реагиране в подготовка за епидемии и да отделим необходимия капацитет. Можеха да бъдат предприети и инициативи за разработване на защитни средства и методи на лечение за евентуален рецидив на свързан вирус.

Но научното разбиране не е достатъчно. Трябва да има някой, който да вземе топката и да тича с нея. Това беше възпрепятствано от патологията на съвременния социално-икономически ред. Сигналите на пазара бяха ясни: няма печалба от предотвратяването на бъдеща катастрофа. Правителството можеше да се включи, но беше възпрепятствано от царуването на доктрината: „Правителството е проблемът“, както ни казваше Рейгън със своята лъчезарна усмивка. Това означава, че вземането на решения трябва да бъде прехвърлено изцяло на света на бизнеса, който е посветен на осъществаването на частна печалба и е без влияние от онези, които биха могли да се занимават с общото благо. Следващите години инжектираха доза неолиберална бруталност към неограничения капиталистически ред и изкривената форма на пазари, които изгражда.

Дълбочината на патологията се разкрива ясно от един от най-драматичните и убийствени неуспехи: липсата на белодробни вентилатори, която е едно от основните препятствия в противодействието на пандемията. Министерството на здравеопазването предвиди проблема и сключи договор с малка фирма за производство на евтини, лесни за използване вентилатори. Но тогава се намеси капиталистическата логика. Фирмата беше закупена от голяма корпорация, Covidien, която загърби проекта и според трима бивши федерални служители през 2014 г., без да се доставят вентилатори на правителството, ръководителите на Covidien казват на служители на федералната агенция за биомедицински изследвания, че искат да прекратят договора. Ръководителите са се оплакали, че това не е достатъчно изгодно за компанията.


Безспорна истина


Тогава се намеси неолибералната логика, която диктуваше, че правителството не може да предприеме действия за преодоляване на грубия пазарен провал, който сега предизвиква поразия. Както "Ню Йорк таймс" деликатно постави въпроса: „Забоксувалите усилия за създаване на нов клас евтини, лесни за използване вентилатори подчертават опасностите от възлагане на проекти за възлагане на обществени поръчки с критично значение за общественото здраве. Фокусът им върху увеличаване на печалбите не винаги е в съответствие с целта на правителството да се подготви за бъдеща криза."

Като оставим настрана ритуалното спазване на благосклонност от правителството и неговите похвални цели, коментарът е достатъчно верен. Можем да добавим, че фокусът върху увеличаване на печалбите също „не винаги е съвместим“ с надеждата за „оцеляване на човечеството“, да взаимстваме израза от изтекло съобщение от JPMorgan Chase, най-голямата банка в САЩ, в което предупреждава, че „оцеляването на човечеството е изложено на риск“ при сегашния ни курс, включително и собствените инвестиции на банката в изкопаеми горива. По този начин Chevron спря печеливш проект за устойчива енергия, тъй като има повече печалба от унищожаването на живота на Земята. ExxonMobil се въздържа от това, тъй като никога не е имал такъв проект, правейки по-рационални изчисления за рентабилност.

И това е правилно според неолибералната доктрина. Както са ни инструктирали Милтън Фридман и други неолиберални светила, задачата на корпоративните мениджъри е да увеличат максимално печалбите. Всяко отклонение от това морално задължение би разрушило основите на „цивилизования живот“.

Ще се възстановим от кризата COVID-19 с тежки и вероятно ужасяващи последствия, особено за бедните и по-уязвимите. Но няма да има възстановяване на топенето на полярните ледени шапки и другите пагубни последици от глобалното затопляне. И тук катастрофата е резултат от пазарен провал - в случая с наистина разтърсващи пропорции.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ