Google показва как българите спазват социалната дистанция (ГРАФИКИ)

Най-много хора са се прибрали по домовете в Перник и Враца

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 April 2020 12:06 >
Google показва как българите спазват социалната дистанция (ГРАФИКИ)
Източник: БТА
В Бургас общината започна да прибира пейките от паркове и градини
Как българите спазват въведените от правителството мерки за социална дистанция? Вчера Google пусна нов сайт, който показва анонимизирани данни за местоположението, събрани от потребители на неговите продукти и услуги, които показват нивото на социална дистанция на различни места. Сайтът COVID-19 Community Mobility Reports (https://www.google.com/covid19/mobility/) показва данни от населението в 6 категории – "Търговия и развлечение", "Магазини за храна и аптеки", "Паркове", "Обществен транспорт", "Работно място" и "Местоживеене".

Данните показват тенденциите за промени в честотата и продължителността на посещение в течение на няколко седмици, както и през последните 48-72 часа и покриват 131 държави.

Данните се събират на агрегиран принцип, а не на индивидуално ниво и не показват броя на хората, които излизат в паркове или магазини. Идеята е да се посочи общият процент, което може да предупреди за тенденциите за увеличаване на посещаемостта в определени категории.

За здравните служби такива данни могат да помогнат за определянето на потенциални горещи точки за разпространение на вируса, когато се комбинират с други данни на местно и държавно ниво. Те ще са особено полезни когато хората започнат да се връщат на работа и на училище – така здравните власти веднага ще разберат кои са най-натоварените местоположения и могат да направят препоръки за поведение и спазване на социална дистанция, както и да увеличат броя на превозните средства при натрупване на повече хора по спирките.

Данните за България са актуални към 29 март и показват най-голям спад - с 66%, на посещенията в категорията "Търговия и развлечение", където попадат моловете, ресторантите и заведенията и кината (виж графиките). В същото време единствено се наблюдава увеличение на посещаемостта в категорията Местоживеене и това е обяснимо - все повече хора работят у дома или просто са останали без работа. В отделните области няма особени разлики на отделните показатели спрямо националните. Но в Перник и Враца е най-голямото увеличение на хората по домовете - с 21% – вероятно заради затваряне на бизнеси в София. В София увеличението на хората по домовете е с 15%.


Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ