Възходящ пазар

Заради сухата зима посевите страдат от недостиг на азот

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 April 2020 18:00 >
Възходящ пазар
Източник: Shutterstock.com
Възходящ пазар на торове – такова е най-краткото описание на търговията с продукти за подхранване на земеделските култури през последните 4 години. Годишният аграрен доклад 2019 на Министерството на земеделието показва, че продажните цени на производителите непрекъснато растат в резултат на увеличаващо се търсене. Според данните през 2016 г. пазарът на цени на производител е възлизал на 386,9 млн. лева, през следващата година е отбелязан 2% ръст, а през 2018-а – цели 14 на сто, достигайки обем 450,5 млн. лв. Окончателните данни за 2019 г. още не са готови, но прогнозите са за продължение на тенденцията и нов ръст от 5 процента.

Увеличава се и портфолиото от торове, които могат да ползват земеделските производители. През 2018 г. са регистрирани 96 нови продукта – органични, неорганични, органоминерални, микробиални торове и почвени подобрители, както и биологично активни вещества. Само до август 2019 г. новите продукти са вече 51. За сравнение, през 2017 г. новите торове бяха 88, а година по-рано едва 48. През 2018 г. България са внесени общо 140 572 531 кг и 3 464 104 л торове, показват още данните на земеделското ведомство.

От Националната служба за съвети в земеделието посочиха пред "Икономист", че поради дългото засушаване тази зима много от посевите, засети през есента, имат жълто-кафяв оттенък, което показва недостиг на азот. Подходящ продукт за подхранването на растенията при тази ситуация е амониевият нитрат.

Наскоро в свой доклад Европейската торова асоциация отчете, че индустрията в ЕС все повече проявява щадяща грижа към околната среда. До 2025 г. торовете с високи емисии на амоняк, като тези на основата на карбамид, ще се прилагат при специални условия или ще се добавят инхибитори (вещество, което блокира някои от вредните им странични процеси).

Материалът е част от специализираното приложение "Замеделие", което се разпространява с новия брой

Текстът е публикуван в брой 12/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа
. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ