"Една напред, две назад" по време на епидемия

В извънредни времена е нужно силно лидерство, аргументация и експертиза, а не серия от проби и грешки

Пламен Енев
Пламен Енев / 02 April 2020 12:20 >
"Една напред, две назад" по време на епидемия
ЗАДЕН: Ако задължението за носене на маски не бе отменено, много хора щяха да бъдат глобени с по 5000 лв., защото няма откъде да си ги набавят
Пандемията, причинена от Covid-19, е нещо ново и правителствата по света не бяха подготвени за нея. Когато преди три седмици в България бе обявено извънредно положение, управляващите изглеждаха солидно. Навреме, в сравнение с други европейски страни, изведоха на преден план социалната дистанция и обясниха на публиката теорията за платото и пика, която е валидна в международен мащаб. Във време на криза е изключително важно хората, чиито права си ограничил, да разберат ясно защо се прави и каква е крайната цел. За това е нужна адекватна комуникационна стратегия и професионализъм, който да вдъхва доверие. През последните десетина дни станахме свидетели на десетки "проби и грешки", които приличаха повече на първични реакции, отколкото на осъзнати и координирани политики. И няма как да е иначе, защото не знаем къде се намираме в скалата на епидемията.

Първоначално масовото тестване се отричаше като подход, тъй като предполага използването на т.нар. бързи тестове, които според представителите на Националния оперативен щаб са ненадеждни. Но после стратегията се обърна след среща на Европейския съвет, на която се разбра, че само така ще разберем къде сме в епидемията и накъде вървим. Премиерът Бойко Борисов сам допринесе за смесените съобщения към обществото, като назначи втори щаб – от експерти, които са критични към вижданията на националния щаб. Така той сякаш се дистанцира от отговорността, а публиката слушаше как представителите на двата щаба спорят помежду си през медиите. Междувременно се поднасят серия рестриктивни мерки, придружени с една от най-солените глоби в ЕС – 5000 лв. за нарушаване на противоепидемичните мерки и заплаха от затвор. Сега се обмисля намаляването й.

Ненадейно здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която направи носенето на предпазни маски задължително. Шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че предложението е негово, след като многократно бе заявявал, че маските не са нещо повече от начин за самоуспокоение на хората, които не са заразени. На следващия ден Ананиев отмени заповедта си, защото "няма пълно обществено съгласие". А няма как да има, защото хората, дори и да искат да спазват тази мярка, не могат – държавата не осигурява, а аптечната мрежа не е заредена.

Поднасяйки пакета от мерки на 24 март, Бойко Борисов заяви, че няма да се пипа фискалният резерв и не се предвижда нов дълг. Няколко дни по-късно правителството вече изготви актуализация на бюджета, която предвижда дефицит и заем до 10 млрд. лв., без да се променя обемът на мерките за помощ. Апропо актуализация, която минава през парламента, който бе прекратил работа въпреки предупрежденията, че трябва да продължи да действа, за да реагира именно ако се наложи промяна на фискалната рамка. И той бе свикан отново. И не е въпросът дали трябва да се тегли заем, или дали дадена мярка е адекватна, или не, а защо се подхожда толкова хаотично. Като в Стара Загора, където незнайно защо е наложен вечерен час.

Към всичко това следва да прибавим и тоналността на посланията, която варира от неприкрита неприязън към въпроси, каквато често наблюдаваме от страна на ген. Мутафчийски, през реплики като "маргинали" и стигнем до типичното народняшко опростяване на процесите от страна на Борисов, като това за мазнинките.

Тази стратегия на "една напред, две назад" не е нова за Борисов, той често я използва, за да може да "запази" всички изходи от дадена ситуация. В личен план тя работи безотказно за него, защото, каквото и да се случи, той в някакъв момент ще е бил прав и ще го изтъкне. Само че живеем в извънредно време и всички се борим с непознат враг. В такива моменти трябва силно лидерство, което да вдъхва увереност на хората. В оправдание на премиера трябва да изтъкнем, че характерът на тази пандемия е такъв (80% от заразените нe проявяват симптоми), че всякакви мерки изглеждат пресилени. Но аргументацията и експертният подход винаги се приемат добре, дори да се допускат грешки.

Текстът е публикуван в брой 12/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите от петък в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ