КВС очаква 10% спад на БВП в България

Оптимистичният сценарий е за 4% рецесия, а песимистичният за 12%

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 01 April 2020 16:00 >
КВС очаква 10% спад на БВП в България
Свиване на брутния вътрешен продукт на България с 10% през 2020 година спрямо предходната прогнозира белгийската банкова и застрахователна група КВС. Това е реалистичният сценарий, докато оптимистичният предвижда контракция с 4%, а песимистичният допуска спад от 12%.

Докладът е публикуван на сайт на групата за икономически публикации www.kbceconomics.be. Унас тя е собственик на ОББ и ДЗИ. Основната прогноза за еврозоната е рецесия от 11.3%, докато оптимистичното допускане е за -6% растеж, а песимистичното за -14%.  

В статията не се посочва методика, по която е направена прогнозата. Поради това не е известно и дали в нея заляга пакет от засилени антикризисни мерки от страна на правителствата например. Според банкер от друга финансова институция, с който „Икономист“ разговаря, сценарият за спад от 12% на българската икономика е реалистичен, но и предотвратим. За да се стигне до такова развитие обаче трябва блокадата на европйската икономика заради коронавируса да продължи до два месеца, а след отпадането й българското правителство да не предприеме мащабни антикризисни мерки.

„Интервенциите на кабинета, било то директно чрез публични разходи, или допълнени с косвени политики като насърчаване на кредитирането през Българската банка за развитие, могат да свият негативите и спадът на икономиката да е по-малък. Горе-долу интервенцията с един процент от БВП ще свие и рецесията с един пункт“, коемнтира икономистът.

Прогнозата на правителството, около която се прави актуализацията на бюджета, е за спад на българската икономика с 3% , а на целия Европейски съюз със 4%.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ