Презареди волята

Практики, които помагат самоконтролът ни да премине на следващо ниво

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 March 2020 13:30 >
Презареди волята
от Анди Риджуей, сп. BBC Знание

Позната история. След няколко дни на успешно въздържание стресът от работата и ежедневието успяват да ни надвият. Волята ни отслабва и шоколадът от шкафа изчезва. Плановете ни за ежедневни посещения до фитнеса са изтикани извън тъчлинията и ние отново се залепваме за екрана на телевизора и казваме сбогом на света навън. 

Психолозите имат термин за този често срещан феномен – изчерпване на волята. Идеята е, че колкото повече поставяме волята си на изпитание, дали чрез прекомерна работа, или чрез опити да тренираме редовно, тя все повече отслабва. И колкото по-слаба е волята ни, толкова повече намаляват самоконтролът и способността да устоим на изкушения, като например вредната храна или пръскането на пари за неща, от които не се нуждаем. Но колкото повече учените изследват волята, толкова повече разбират, че тя не е нещо ограничено, което може да бъде изчерпано с честа употреба, и че ние по-скоро можем да я контролираме. И това, което се случва с нашия самоконтрол и волята, е действително важно. 

Все пак има няколко проучвания на място, а не в лабораторни условия, които доказват, че волята ни действително може да се изчерпа, когато е поставена на изпитание. В проучване, ръководено от проф. Марк Муравен, психолог от Университета на Олбъни, САЩ, доброволци са записвали в електронен дневник колко натоварени и стресирани са били на работното място. Оказало се, че при по-голяма ангажираност и повече стрес се покачвала и консумацията на алкохол.

„Когато дадена ситуация постави самоконтрола ви на изпитание, е възможно да не устоите на импулсивните си желания”, казва проф. Мартин Хагер, преподавател в Калифорнийския университет – Мърсед. Но дори и волята ни да има склонност към изчерпване, други научни експерименти ни дават надежда, като доказват, че можем да контролираме своята воля и дори да я презареждаме.

Такова проучване например изследва способността ни да тренираме волята си с леки упражнения. Принципът е същият като с физическите упражнения и мускулната памет – ако ежедневно поставяме волята си на леки изпитания, то тя може да се изразходи в краткосрочен план, но в дългосрочен ще стане по-силна. Проф. Малте Фрийс от Университета на Саарланд в Германия е работил съвместно с други психолози, за да анализира резултатите от 33 проучвания на волята на 2600 човека и да провери дали има повтарящи се тенденции. В едно от изследванията студенти били помолени да извършват едно и също действие, за да тренират волята си – силно да стискат ръкохватка по два пъти на ден в продължение на две седмици. Това упражнение се оказало достатъчно, за да повиши средния им успех по време на изпитната сесия. Не е ясно как точно тези действия подобряват волята ни – едно от обясненията е, че подобни тренировки помагат да разберем докъде стига нашият самоконтрол. 

Група психолози от САЩ и Китай, които използват ритуали, също залагат на подобен механизъм. Ритуалите са поредица от точно определени повтарящи се действия и колкото и странни да изглеждат някои, те действат чудотворно на самоконтрола. В един от експериментите жени били помолени да изпълнят ритуал, преди да изядат храната си. Трябвало да нарежат на симетрични парчета храната в чиниите си, а после да я натиснат с вилицата три пъти. Тези от тях, които изпълнявали ритуала, приемали средно по 1424 калории на ден. Друга група доброволци, които били помолени просто да следят какво консумират всеки ден до приключване на експеримента, консумирали средно по 1648 калории. „Монотонността на ритуалното поведение сякаш ни подсеща: „eй, аз всъщност имам воля”, казва д-р Джулиана Шрьодер от Калифорнийския университет „Бъркли”, която е участвала в експериментите.

Текстът е публикуван в брой 11/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ