Забавеното турне

На 30 март легендарният блусар Ерик Клептън навършва 75 и обеща на феновете си европейско турне през май-юни. Covid 19 осуети плана му – концертите се отлагат за 2021 г.

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 28 March 2020 13:44 >
Забавеното турне
Последният концерт на Ерик Клептън преди пандемията от коронавирус бе на 3 март в Лондон
Да бъдеш световна знаменитост, да си на почтена възраст и въпреки намерението за край на сценичните ти изяви, да обявиш едномесечно турне из Европа – това не е лесен избор. Едва ли е било лесно и на Ерик Клептън, който при всичките си здравословни проблеми изненада всички с обещание за 12 концерта през май-юни 2020. И сега – стоп!

Covid 19 сложи „под карантина” европейско турне на Мистър Бавна ръка в осем държави, в които заразата върлува. Ама че късмет, би казал някой. Но бедата има и светла страна. Може и да е подобаващо забавено, но турне ще има и вече са известни новите дати. Според официалната информация от www.whereseric.com то ще започне на 21 май 2021 г. в Мюнхен, ще премине през Прага, Милано, Болоня, Цюрих, Щутгарт, Дюселдорф, Антверпен, Амстердам, Копенхаген, Хелзинки, Санкт Петербург и ще завърши на 23 юни 2021-ва в Москва. „Здравето и безопасността на нашата група, на целия ни екип, на персонала по места и на феновете са наш основен приоритет. Очакваме с нетърпение да се видим през пролетта на 2021”, написаха сътрудниците на музиканта. София не е в списъка, но пък новите дати могат да са повод да отскочите до предпочитан град, ако Covid 19 склони да си отиде.

Освен че вероятно е тъжен от непредвидената ситуация, Клептън все пак ще празнува на 30 март. Точно тогава закръгля 75, а в добавка има удоволствието да си спомни, че 50 от тях е преживял на сцената като солов изпълнител. Първият му самостоятелен албум след годините с британските рокбанди The Yardbirds и Cream излиза през 1970 г. Озаглавен е просто Eric Clapton. От тогава досега музикантът записва 23 студийни албума, продадени в повече от 100 млн. копия по целия свят.

Ерик Клептън е носител на 18 статуетки Grammy и е единственият артист, вписан три пъти в Залата на славата на рокендрола. Списание Rolling Stone го класира на второ място в списъка на 100-те най-велики китаристи на всички времена – преди него е само Джими Хендрикс. А в класацията за най-богатите рокзвезди, считано към 2020 г., Клептън е на осемнайсета позиция с личен капитал от 300 млн. долара.

Какво прави с толкова много пари? Със сигурност прави музика. Не по-малко важно му е обаче и да дава от богатството си за благотворителна кауза. Преодолял някогашната си пристрастеност към алкохола и наркотиците, той основава специализиран център за лечение на зависими и редовно прави дарения. Преди няколко години дори предлага на търг 75 свои китари (вкл.Gibson от 1948-ма и акустична 12-струнна Martin), 55 усилвателя и три сценични костюма, от които събира в полза на центъра 1 767 997 долара.

Биографична книга, пълнометражен документален филм, многобройни публикации… животът на Ерик Клептън винаги е бил на показ с всичките му любови, трагедии, възходи и падения. За мнозина той е Мистър Бавната ръка, но малцина знаят откъде идва това прозвище. Погрешно е мнението, че е заради характерния стил на музиканта. Прякорът е плод на каламбур на мениджъра на група Yardbirds, Джорджо Гомелски. Когато на концерт младият Ерик скъсвал струна на китарата, той не тичал зад кулисите за резервен инструмент, а сменял струната на сцената. По английски обичай публиката съпровождала неочакваната пауза с т.нар. show handclap – бавно ръкопляскане. За да се пошегува, Гомелски преправил израза на slowhand – бавна ръка. И шегата неизменно следва Клептън поне от половин век. „Не знам дали вярвам в късмета, но май съм голям късметлия”, казва той.

Текстът е публикуван в брой 11/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ