Работодатели и синдикати отхвърлиха променената схема „60 на 40“

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 March 2020 09:00 >
Работодатели и синдикати отхвърлиха променената схема „60 на 40“
Източник: Shutterstock
Националния съвет за тристранно сътрудничество, който включва синдикатите, работодателите и правителството не постигна съгласие по проекта на постановление за компенсиране на фирмите, спрели работа заради обявеното извънредно положение и се очаква да продължи работа днес, предаде БНР.

Синдикатите и работодателите не приемат предложения от правителството проект за компенсиране на работодателите, спрели работа поради обявеното извънредно положение по така наречената схема "60 на 40", според която държавата ще изплащане 60 процента от заплатите с цел запазване на заетостта.  За целта ще бъдат осигурени 1 милиард лева, които могат да стигнат за 500 000 души за срок от три месеца. 

Основните спорове между социалните партньори са по това кои сектори на икономиката да бъдат обхванати от тази мярка. В първоначалния проект от нея можеха да се възползват само бизнесите, които са прекратили дейност по нареждане на държавата - туризъм, ресторанти, барове, транспорт, фитнес зали, театри и т.н. След критики за обхвата, управляващите предложиха разширението му с включването на преработващата промишленост, строителството, търговията на дребно, дори бизнеси като рекламни и социологически агенции, ПР консултации и издателската дейност.

И работодатели и синдикати обаче не приеха това в петък и се очаква препирнята по обхвата на 60:40 да продължи и днес. От Българската стопанска камара (БСК) например предлагат мярката да обхване целия частен сектор с няколко изключения като аптеките, хранителните магазини и др., чиято работа продължава и в кризата. БСК напомни и че постановлението не подпомага по никакъв начин 800 000 самоосигуряващи се лица. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пък смята, че трябва да се обхване секторът за преработка на вторични суровини и рециклиране, както и производството на филми и телевизионни предавания. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) смята, че са нужни измерими критерии по отношение на помощта - да важи за всяка фирма с минимум 25% спад на приходите или 60% намаление на работното време. КНСБ пък иска да се добавят националните болници за рехабилитация, пречистването на вода, добивната промишленост и пощенските и куриерските услуги, в които са заети към 19 500 души. КТ "Подкрепа" иска да се включат и фирмите за производство и разпределение на електроенергия и на нефтопродукти.

Един от най-големите проблеми пред постигането на съгласие е по отношение на осигуровките. Работодателските организации смятат, че ако те трябва да се плащат по време на ползване на мярката, тя няма да проработи. От БСК вече обясниха пред „Икономист“, че така проектирана схемата е по-скоро пречка за бизнеса, но на Тристранката и Васил Велев от АИКБ го подчерта. "Не е 60 на 40, а 20 на 80. Ако трябва да сме съвсем прецизни, е 23 на 77. Проблемът е, че тези 77 няма къде да се намерят в едно неработещо предприятие", категоричен бе той.

"Направихме пауза с надеждата и в търсенето на резултат, да се направят допълнителни консултации най-вече от страна на правителството, защото работодатели и синдикати не приемат мярката в този ѝ вид. За да не излъчваме негативни сигнали, поискахме тя да се преработи, за да има в понеделник работеща мярка", каза Васил Велев. 

Според работодателите работещата формула е да има частична подкрепа от държавата за липсващия доход, без да се поставят неизпълними условия на предприятието. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ