Дейвид Еванс: Дългосрочните интереси на студентите са нашият основен приоритет

Американският университет в България превключи към онлайн семестър, поддържа прием на студенти по строги критерии, но без изрично изискване за положена матура

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 March 2020 20:00 >
Дейвид Еванс: Дългосрочните интереси на студентите са нашият основен приоритет
В тревожните дни, в които COVID-19 не слиза от новинарските емисии, а светът живее в условията на пандемия, на слънчевия кампус на Американския университет в България липсва обичайното оживление. Временно изпълняващият длъжността президент на престижното висше училище д-р Дейвид Еванс е в своя офис, за да координира всички противоепидемични мерки, които неговият екип предприема в Благоевград.

Университетът предложи дистанционно обучение на студентите си още преди да има случаи на заразяване у нас. Семестърът продължава изцяло онлайн, давайки възможност на студентите да завършат годината безпрепятствено, а четвъртокурсниците да се дипломират навреме. "Знаете, че в АУБ студентите се обучават по системата liberal arts, в която студентът е в центъра на всички усилия и дейности, подчертава д-р Дейвид Еванс – Повечето наши студенти живеят и учат заедно, на кампуса, и ние имаме сериозен ангажимент към тяхното здраве, наред с традиционно високото качество на обучение, което предлагаме. Университетът разполага със собствена дигитална платформа за дистанционни занятия и ето че настъпи моментът да я използваме в пълна степен. Обстоятелствата го налагат."

Виртуални класове, мотивирани студенти
АУБ е сред най-развитите в дигитално отношение вузове у нас и в региона и затова преподавателите са напълно подготвени за началото на виртуалните класове. Те нямат притеснение от този формат на преподаване. Студентите на АУБ са изключително мотивирани, а университетът им предоставя всички възможности за качествен образователен процес. Единственото, което ще им липсва, е динамичният живот на кампуса, културните и спортните събития, които организират студентските клубове.

Приемът залага на сериозен подбор, но матурата не е задължителна
Адаптивност и гъвкавост: това е урокът от сегашната здравна криза по света и в България. С навременна, но добре обмислена реакция АУБ е пример как може да се реорганизира учебният процес в контекста на извънредни мерки. Впрочем ясните правила, съобразяването с мнението на студентите и консенсусният подход са част от ДНК-то на АУБ. Ето защо в последните три години интересът към следване в АУБ видимо се увеличава както при българските, така и при чуждестранните студенти. Приемът на студенти протича практически целогодишно, при това кандидатстването е изцяло онлайн. Боряна Шалявска, директор "Прием на студенти", пояснява: "Обучението тук се осъществява изцяло на английски език, нашите студенти са от 40 държави и затова изискванията към кандидатите са специфични. Държим на отлични академични резултати и свободно владеене на английски, но не изискваме положена матура, за да подсигурим възможност за ранен прием и равен старт на студенти от различни страни. Кандидатите подават академична справка от училище, препоръки от преподаватели, есе, портфолио с извънучебни дейности, а допълнително се провежда и интервю.
Всичко това се извърши изцяло онлайн, без необходимост от пътуване и директен контакт".

"Сегашната епидемична криза е изпитание за АУБ, но и възможност да покажем как се справяме в нестандартна ситуация, така че интересите на нашите студенти да не бъдат накърнени. Тук обучаваме бъдещи лидери и осъзнаваме голямата отговорност, която носим", каза в заключение Дейвид Еванс.

Повече за приема в АУБ на https://www.aubg.edu/admissions/how-to-apply-first-year/

Материалът е част от специализираното приложение "Образование"

Текстът е публикуван в брой 11/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ