На война като на война

Доналд Тръмп реши да влезе в ролята на военновременен президент

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 27 March 2020 16:05 >
На война като на война
Източник: Gulliver Photos/Getty Images

След пороя от критики, че подценява сериозността на пандемията от новия коронавирус и се бави с необходимите извънредни мерки, най-вече от високопоставени демократи, Доналд Тръмп накрая се обяви "в известен смисъл" за военновременен президент.

На 18 март той заяви, че ще се позове на Закона за производството за отбраната (ЗПО), приет по времето на президента Хари Труман през есента на 1950 г. в началото на Корейската война. Текстът ще му позволи да ускори производството на крайнонеобходимо медицинско оборудване като санитарни маски, защитни облекла, ръкавици, респиратори и др., чиито наличности в САЩ, както и по цял свят, се оказаха абсолютно недостатъчни за заразата от новия коронавирус. "Ще разгромим невидимия враг, който ме превърна в известен смисъл във военновременен президент", посочи Тръмп по време на сутрешния си брифинг, който се превърна в редовна пресконференция в присъствието на кризисния му щаб. Той добави, че военен кораб болница ще бъде изпратен в пристанището на Ню Йорк за борба със заразата, а още един ще бъде разположен на Западния бряг край Калифорния. И да – позова се и на друг закон – за прекратяването на влизането на имигранти, затваряйки двете сухопътни граници на страната с Канада и Мексико (спирането на вълната от юг бе основна цел в предизборната му програма през 2016 г.).

Още на 27 февруари Ройтерс цитира официални американски представители, че администрацията обмисля извънредни мерки, като използването на ЗПО, за да ускори производството на необходимото оборудване за лекарите. Сред най-големите производители на санитарните маски в САЩ са 3M Corp и Honeywell International Inc. В края на февруари министърът на здравеопазването и социалната политика Алекс Азар заяви пред Конгреса, че за справяне с кризата САЩ се нуждаят от около 300 млн. защитни маски от типа N95 само за здравните работници. По думите му в момента Китай разполага с "голяма част от суровините, както и с производствения капацитет, необходим за лицевите маски. Много малка част от тях се произвеждат в САЩ, така че, ако се опрем само до собствените ни възможности, положението може да стане сериозно". По данни на здравното министерство към края на февруари САЩ са имали на склад само около 12 милиона маски N95, които са сертифицирани, и още около 5 милиона от тях, които обаче са с изтекъл срок на годност. Правителството има в запас и 30 милиона обикновени хирургически маски от марля, но те не са смятани за достатъчно ефективни от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в случая с Covid-19, защото не прилепват плътно към лицето.

Скок с над 500%
Към 27 февруари, когато Белият дом започна да обмисля извънредни мерки, броят на регистрираните случаи в страната бе 15, без нито една жертва, тоест последиците от разпространението на заразата изглеждаха минимални. Може би това накара тогава Тръмп да заяви, че новият коронавирус е чуждестранен, "китайски", защото е тръгнал от Китай. На 13 март президентът обяви извънредно положение в цялата страна, което му даде достъп до фондове от $50 млрд. за справяне с невижданата криза, но едва на 18 март съобщи, че се позовава на закона от Корейската война. Тогава броят на случаите в САЩ вече бе 8545, на смъртните – над 140; към 21 март случаите бяха надхвърлили 20 000, а жертвите – 200. Тоест решението бе "оправдано и справедливо", както написа пропрезидентският "Ню Йорк Пост".

Прецеденти
В цялата история на закона от 1950 г. насам той бе използван от президентите предимно за целите на отбраната на страната. Така бе например през март 1999 г., когато, без да търси одобрението на Конгреса, Бил Клинтън се намеси, за да прекрати етническото прочистване в Косово. През 2011 г. Барак Обама по същия начин започна война в Либия срещу режима на Муамар Кадафи с аргумента, че "7-месечните въздушни удари на международната коалиция не представляват военни действия", напомня изданието "Американ Интерест".

През 2017 г. Доналд Тръмп използва същия правен анализ, за да нанесе, макар и по-ограничени, въздушни удари срещу войските на Башар Асад в Сирия след твърдения за използване на химическо оръжие.

Закъсняла реакция: Президентът обяви, че ще използва Закона за производство за отбраната "само ако се наложи"
Източник: Gulliver Photos/Getty Images


Въобще Тръмп се превръща в рекордьор по позоваването на закона. През същата 2017-а той го използва, за да се справи с технологични проблеми при производството на необходима ваксина и на други продукти, например в микроелектрониката. През юли 2019 г. той нареди на Пентагона да намери по-добър начин за доставка на магнити от редки земни метали, без които "националната отбрана ще пострада поради липса на адекватни запаси". САЩ бяха лидер в добива на редките земни метали – 17 минерала без заместители, използвани за производството на ракети с прецизно насочване, "умни" бомби и изтребители. Днес обаче Китай доминира в този сектор и го използва в търговската война със САЩ, като произвежда почти 2/3 от магнитите от редкия земен елемент самариев кобалт, сочат данни на американското правителство.

Има обаче две съществени изключения от позоваването на закона. През 1971 г. Ричард Никсън го използва, за да наложи контрол над заплатите и цените, след което Конгресът заличи тези текстове. Другото отклонение от нормата бе през 2001 г., когато най-напред администрацията на Бил Клинтън, а след това и на Джордж Буш, наложи чрез ЗПО продажба на природен газ за Калифорния при условия, нарушаващи желанието на компаниите, извършващи продажбите.

Парадоксалното в случая с Тръмп бе, че той бе подложен на остри критики и след като се позова на закона, защото според противниците му това е било "политически ход". САЩ имат стара традиция да преизбират военновременни президенти и "лагерът на Тръмп изглежда решен да засили войнолюбивата и патриотичната реторика", написа "Политико". Когато Америка е във война, избирателите предпочитат да не сменят президентите си. Джеймс Медисън бе преизбран, след като започна войната от 1812 г. Ейбрахам Линкълн произнесе втората си реч на церемония месец преди края на Гражданската война. В сянката на Втората световна война Франклин Рузвелт спечели дори безпрецедентен трети мандат. Година след инвазията в Ирак Джордж Буш победи ветерана от войните Джон Кери.

"Ами ако врагът е невидим, пита "Политико". Не чужда държава или извършители на дързък терористичен акт, а смъртоносна болест, която принуждава американците да се крият за неопределено време, тъй като здравето, работните им места и заплатите са под риск? Военновременният президент Доналд Тръмп ще го разбере скоро."

Текстът е публикуван в брой 11/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ