Путин отложи заради Covid-19 референдума за промени в конститутицията

Вотът трябваше да реши дали да отпадне забраната президентът да се кандидатира за още 2 мандата

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 March 2020 18:52 >
Путин отложи заради Covid-19 референдума за промени в конститутицията
Президентът облече специално защитно облекло, за да посети на 24 март заразени от коронавирус в московска болница.
Руският президент Владимир Путин отложи заради пандемията от Covid-19 „за по-късна дата“ насрочения за 22 април референдум за промени в конституцията, който трябваше да реши дали да отпадне забраната да се кандидатира за още два 6-годишни мандата, съобщи Би Би Си. Сегашният изтича през 2024 г. и промяната вече бе гласувана от Държавната Дума и от руския Конституционен съд.

Путин управлява Русия от две десетилетия в четвъртия си мандат. „Абсолютният приоритет за нас е здравето, животът и сигурността на народа, поради което смятам, че референдумът трябва да бъде отложен“, посочи президентът. На 25 март Русия потвърди нови 163 случая на новия коронавирус, с които общият им брой нарасна на 658. По официални данни досега няма нито една жертва на Covid-19.

Страната наложи мерки, като 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина, затвори училищата, спортните зали, кината и нощните клубове и предупреди възрастните московчани да се самоизолират. Прекратени бяха културните, спортните събития, на кафенетата и ресторантите останаха отворени.

Президентът обяви също така, че следващата седмица за руснаците ще е неработна, за да се забави разпространението на заразата. Всички ще получават възнагражденията си за този период, а освен това ще бъдат увеличени социалните помощи за семействата с деца и хората, останали без работа.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ