ДБ: Мерките за бизнеса са неефективни

Десните партии предложиха как държавата да помогне на работодателите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 March 2020 14:55 >
ДБ: Мерките за бизнеса са неефективни
Източник: bTV
Мерките на правителството за подкрепа на бизнеса в условията на извънредно положение, в което се намираме в момента, са  неефективни и не отговарят на мащаба на кризата. Това е становището на Демократична България (ДБ) по повод обявеният от кабинета пакет от 4,5 млрд. лв. за подпомагане на бизнеса.

Спроред десните предложените мерки нито са за 4,5 милиарда, нито отговарят на мащабите на кризата, а по-скоро представляват финансово подпомагане за по-представително погребение на българския малък бизнес. ДБ предложи пакет от мерки за спасение на бизнеса. 

Ето и предлаганите мерки:

Отлагане на плащанията на всички данъци, осигуровки и други задължения на засегнатите от кризата фирми към държавата за поне три месеца, като тази мярка се приложи и към самоосигуряващите се лица.

Първоначално поемане от правителството на 80% от размера на заплатите на всички служители в най-засегнатите от кризата фирми за април, май и юни 2020 г.

Държавни гаранции за вече отпуснати банкови кредити за засегнатите от кризата фирми. Отлагане на вноските по лихви и главница с една година, като гаранциите ще позволят на банките да не преквалифицират кредитите в лоши. Това ще подпомогне едновременно и фирмите, и банковата система.

Създаване на фонд за краткосрочно финансово подпомагане на структуроопределящите фирми в икономиката ни, насочен към запазване на работните места в тях.

Осигуряване на ликвидност на фирмите с бърз достъп до краткосрочни заеми от ББР.

Отлагане на промените в Наредба Н-18 за 1.01.2022 г.

Намаляване на административния натиск върху малкия и средния бизнес.

Промяна на приоритетите на инвестиционната политика на правителството от големи и икономически нецелесъобразни проекти (АЕЦ "Белене", газов хъб "Балкан") към по-малки инвестиции, които да стимулират най-засегнатите от кризата бизнеси.

Като ключова мярка в борбата срещу лошите търговски практики настояваме КЗП и КЗК да извършат мащабна проверка на пазара на горива в страната.

Разсрочване на кредитите на физически лица, останали без работа или на намален работен ден, без допълнителни такси, комисиони и наказателни лихви до края на 2020 г.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ