Готови за удължаване на извънредното положение

БСП пише нови норми срещу спекулата, ГЕРБ – срещу фалшивите новини

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 26 March 2020 10:30 >
Готови за удължаване на извънредното положение
Източник: БТА
Пъстрота: БСП и ДПС подкрепиха единодушно ветото на президента, ГЕРБ се разделиха на подкрепящи и въздържали се, мнозинството от "Обединени патриоти" бяха против, а депутатите от "Воля" не влязоха в залата

Държавата се готви да удължи карантинните ограничения, без засега да засилва ограничителните мерки. Готви се и за по-масови хоспитализации и за мащабно тестване на населението за коронавирус. В същото време мерките за облекчаване на ударите по икономиката сериозно закъсняват, а вече предприетите са недостатъчни, някои дори са направо несъстоятелни.

Според математическия модел на БАН пикът на епидемията от Covid-1 у нас се очаква да бъде около края на срока на извънредното положение, но този срок най-вероятно ще бъде удължен до след Гергьовден. "Вероятно извънредното положение, но с първоначално предприетите мерки, може да се удължи с още един месец. Едно облекчаване на мерките е опасно за възрастните и можем да станем свидетели не само на увеличаване на броя на заразените, но и на броя на тежките случаи”, смята председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Вицепремиерът Красимир Каракачанов също заяви, че извънредното положение трябва да се увеличи с месец, премиерът Борисов също не изключи такъв вариант. Според депутати от ГЕРБ и от "Обединени патриоти", с които "Икономист" разговаря, ако пикът на заразата е през май, няма никаква логика и Гергьовден, който е на 6 май, да се празнува свободно.

Ново удължаване на срока на извънредното положение трябва да се гласува от парламента. Депутати от различни политически сили, с които "Икономист" разговаря, отхвърлиха възможността то да бъде въведено за неограничено време, до отпадане необходимостта от него.

Междувременно споровете между управляващи и опозиция по Закона за прилагане на мерките за извънредното положение продължават. Президентът Румен Радев на 22 март наложи вето над текста, с който уж се ограничава спекулата, като се налагат пределни цени на стоките (предложен от БСП), както и върху текста за налагане на сериозни глоби и затвор за разпространение на невярна информация, свързана със заразни болести (предложен от ГЕРБ). Ветото му бе прието от парламента, но ГЕРБ и БСП не са склонни да се откажат от идеите си. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че БСП ще внесе преработен текст за ограничаване на спекулата, а Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи, че партията изобщо не се е отказала от идеята да се наказва невярната информация и че ще работи върху този текст.

БСП пак ограничава спекулата
Икономисти и наблюдатели определиха като тежка излагация отмененото вече предложение на БСП за борба със спекулата, което на практика замразява всички цени. Според него всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на същите стоки през последните 3 месеца преди въвеждането на извънредното положение. Те се доказват на база записите в касовите апарати или получените по банков или картов път плащания. При липса на касови данни търговците са длъжни да предоставят предлаганите от тях стоки на цени, завишени с не повече от 20% от цените на придобиването им, а услугите – с максимум 20% над себестойността им. Автор на това предложение е самата Корнелия Нинова, а юристът Филип Попов го е "облякъл" в законова форма. Подписано е от всички юристи в ПГ на БСП и само един от тях е имал възражения при обсъждането му. Самият Попов обясни, че този текст е сътворен за един час и че от БСП са очаквали предложения в правната комисия, които да го подобрят, но такива нямало.

Почти самокритика "Предложението ни за спекулата не е съвършено, но няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болест", заяви Корнелия Нинова, след като подкрепи ветото над злощастния си текст за спекулата


Текстът на социалистите срещна категоричен отпор от бизнеса и икономистите, защото на практика не бори, а стимулира спекулата. Като се слагат пределни цени на стоките, търговците не могат да купуват сезонни стоки, чиито цени нормално се вдигат по това време и така се появява дефицит и съответно спекула. Не могат дори да продават по-евтино – по-ниските цени на бензина и дизела например сега щяха да са незаконни. ГЕРБ подкрепиха социалистите в парламента, а след ветото премиерът в типичния си стил се опита да им прехвърли цялата вина.

"В споровете около предложението на БСП не се отбелязва, че в Наказателния кодекс, в чл. 225 има добри разпоредби за борба със спекулата. Предвидени са солени глоби и затвор", коментира пред "Икономист" Ана Александрова, председател на парламентарната правна комисия. Тя добави, че депутатите са работили близо 72 часа под огромен стрес, за да приемат бързо закона за извънредните мерки, и затова не е учудващо, че той търпи промени. "Обединени патриоти" (ОП) също имат предложение за ограничаване на спекулата, което касае само определени групи стоки. Новите предложения на БСП ще следват посоката на предложенията на ОП. "Ще се съобразим със становищата по това предложение и ще го преработим", заяви пред "Икономист" Крум Зарков от БСП.

На бой срещу фалшивите новини
Ветото на президента Радев върху текста за разпространението на невярна информация е с мотива, че така се удря по свободата на словото и че е недопустимо да се преследва невярна информация, без да има дефиниция за това какво представлява тя. За тези фрапиращи недостатъци предупредиха редица юристи, сред които и преподавателят по конституционно право в Софийския университет Атанас Славов. "Не може да се преследва нещо, за което дори няма дефиниция", коментира той пред "Икономист". Според Ана Александрова от ГЕРБ експертите странят от задачата да определят какво е невярна информация, но нейната колежка Десислава Атанасова, която е член на Националния изпълнителен съвет на жените в ГЕРБ, смята, че партията няма да се откаже от идеята да се търси наказателна отговорност от тези, които разпространяват невярна информация в условия на извънредно положение по отношение на заразни болести. За такъв текст настоява и главният прокурор Иван Гешев. Атанасова дори допусна, че ГЕРБ може да разгледа законопроекта на ВМРО за борба с фалшивите новини, който е силно критикуван по ред причини, включително и поради факта, че вменява на СЕМ да следи за фалшиви новини всички сайтове, какъвто ресурс този орган няма.

1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ