Г-7 ще се бори за възстановяване на доверието и на растежа

Страните от групата вече приеха широкообхватен набор от мерки за здравна, икономическа и финансова стабилност

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 March 2020 11:47 >
Г-7 ще се бори за възстановяване на доверието и на растежа
Източник: Shutterstock.com
Финансовите лидери на индустриално развитите страни от Г-7 направиха съвместно изявление, публикувано във вторник, че предприемат действия и "засилват координацията" за справяне с продължаващата коронавирусна криза.

Министрите на финансите и централните банкери от Г-7 обещаха да направят "всичко необходимо за възстановяване на доверието и икономическия растеж и за защита на работните места, бизнеса и устойчивостта на финансовата система".

"Колективно, страните от Г-7 вече приеха широкообхватен набор от мерки за здравна, икономическа и финансова стабилност", заявиха официалните лица, като подчертаха, че ще направят "всичко необходимо", за да възстановят доверието и икономическия растеж в световен план.

Изявлението идва, тъй като пандемията Covid-19 заплашва да предизвика глобална рецесия. То следва широкообхватни усилия за парични стимули от страна на големите централни банки, включително Федералния резерв на САЩ, както и подготвените от правителствата големи фискални спасителни пакети.

Групата също така отбелязаха, че световната финансова система е в по-добра позиция да издържи на шокове, да поддържа функционирането на пазара и да поддържа предлагането на финансиране за подкрепа на реалната икономика с оглед на проведените реформи след последната световна финансова криза.

Висшите финансови представители на Г-7 също така се опитаха да насърчат Саудитска Арабия и Русия, макар и да не ги назоваха по име, да прекратят ценовата петролна война, която доведе през този месец до срив на цените на суровия петрол, което увеличи допълнително нестабилността на световните финансови пазари.

"Ние признаваме, че прекъсванията на световните вериги на доставки, причинени от Covid-19, могат допълнително да изострят икономическите и здравните проблеми".

"Призоваваме страните производителки на петрол да подкрепят международните усилия за насърчаване на глобалната икономическа стабилност", заявиха представителите на Г-7.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ