Работата от дома не е толкова лесна, колкото звучи

Домашният офис бързо може да се превърне в кошмар, ако не се установи ред

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 March 2020 14:59 >
Работата от дома не е толкова лесна, колкото звучи
Източник: Shutterstock.com
НЕВЪЗМОЖНО: Няма как да сте продуктивни, ако не установите ежедневна рутина в дистанционната си работа
В последните дни работата от дома стана доста актуална тема в България покрай разпространението на заразата от коронавирус. Не всяка професия позволява да се упражнява дистанционно, но ако вашата е от тях, трябва да знаете, че не е толкова лесно, колкото звучи.

Най-голямото предизвикателство е да останете фокусирани, като разделите работата от личния си живот. Всеки постига по различен начин този баланс, но има общоприети практики, които биха помогнали да останете продуктивни.

Отделете работно пространство
Не е задължително отделното работно пространство да бъде офис с врата, защото това често не е опция в по-малки жилищни помещения. Трябва да бъде зона, която ментално ви подготвя за работен режим, независимо дали е малко бюро, поставено в ъгъла на хола, или лаптоп в края на кухненската маса. Най-добре е да не е място, на което сте свикнали да разпускате, като спалнята или дивана, и вашето домакинство да знае, че е определено за работа.

Установете работно време и рутина
Една от най-трудните задачи е да се отърсите от усещането, че сте на работа 24 часа в денонощието, което е трудно, тъй като шефове и клиенти се свързват с вас през цялото време. Опитайте се да започнете работа по едно и също време всеки ден и планирайте почивки (включително за хранене) приблизително по едно и също време. Важно е и да не се храните на мястото, което сте определили като работна зона. Хубаво е веднъж на ден да излизате на открито, например да разходите кучето, за да не зациклите в работния процес. Не позволявайте имейлът да е единственият начин за контакт с колегите, а опитайте да говорите с тях по телефона или чрез гласови приложения. Трябва да имате правило и за края на работния ден. Сигурно ще има моменти, когато проект се нуждае от извънредно внимание, но в повечето случаи работен мейл, който искате да пратите в 22 ч., може да почака до следващата сутрин.

Грижете се за външния вид и тялото си
Едно от най-големите предимства на работата от вкъщи е, че можете да прекарате цял ден по пижама. Това може да е вярно за някои дни, но ако искате да се придържате към рутината, трябва да се обличате за работа по едно и също време всеки ден. Това може да звучи малко странно, но не говорим за костюм и вратовръзка, а по-скоро за ритуал, който да разграничи личното от работното – може "офис облеклото" да е дънки и тениска. Друг важен аспект е физическият – ако работите дългосрочно вкъщи, инвестицията в удобен стол ще е полезна. Уверете се, че работната ви зона е добре осветена, за да не напрягате очите си, и периодично ставайте да се разкършите.

Освободете се от децата
Това е шега, разбира се, но наличието на деца около вас особено когато училищата са затворени, може да повлияе сериозно върху продуктивността ви. Затова дайте да се разбере, с цялата сериозност, на която сте способен, че семейството (деца, родители, съпрузи и всеки с достъп до работното ви място) знае, че когато работите, не сте на разположение, за да помагате за дребни неща като наливане на сок или неангажиращи разговори. Споделените жилищни пространства могат да станат доста шумни, така че ако зоната ви не е изолирана, ползвайте слушалки за намаляване на шума. Те ще действат и като сигнал за останалите, че не трябва да бъдете смущаван за дреболии. Ако се опитвате да вършите домашни задължения, докато работите дистанционно, бъдете реалисти. Изхвърлянето на боклука може да бъде част от кратката ви почивка, но гладенето на планина от дрехи няма да е удачен ход, ако гоните краен срок.

Текстът е публикуван в брой 10/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ