Европа върви към много дълбока рецесия

Първите сигнали на възстановяване може да се усетят в края на тази или началото на следващата година

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 March 2020 13:33 >
Европа върви към много дълбока рецесия
Източник: Shutterstock.com
Европа ще изпадне в рецесия заради кризата с Covid-19, предупреди пред БНР Сара Фаулър от "Оксфорд аналитика". По думите ѝ първите сигнали на възстановяване може да се усетят в края на тази или началото на следващата година, при условие, че Китай не бъде ударен от втора вълна на заразата.

"Със сигурност вървим към много дълбока рецесия. Мисля, че възстановяването може да отнеме няколко тримесечия, а пълното възстановяване - дори няколко години“, каза тя в предаването "Събота 150'“ на програма "Хоризонт".

Настоящата ситуация изисква сериозни харчове от страна на правителствата и те трябва да бъдат направени, допълни от своя страна проф. Джон Хаслер от университета в Стокхолм.

Според него това ще създаде нови проблеми, но за тяхното решаване ще трябва да мислим, след като кризата премине.

"Ако правилните мерки бъдат предприети, това ще доведе и до нарастване на правителствения дълг. Голяма част от този дълг ще бъде влезе в баланса на Европейската централна банка, което не е непосредствен проблем, но след кризата с Ковид-19 ще трябва да се справяме с него. Това обаче не е толкова голям проблем като цяло, поне засега. Конкретни правителства обаче ще пострадат много. Всички веднага се досещаме за Италия, но няма да е само тя", каза Хаслер.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ