Попържай и живей

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 March 2020 16:43 >
Попържай и живей
Димитър Шумналиев

Тръмп да не види нещо от България – и той въведе извънредно положение. Даже закъсня. Ние си го спуснахме в петък, 13-о число. Прокобен ден. На 13 октомври 1307 г. френският крал Филип ІV избива тамплиерите. Така де, плъпнали навсякъде като коронавирус, че и забогатели.

Сериозна напаст нападна планетата, че и България – ние сме част от света и няма как да не си отглеждаме вируси. Така генерално засвидетелствахме колко сме верни на Брюксел и как Тръмп ни тачи. Освен радости, споделяме и пандемии. Ако бяхме стояли встрани, пак щяха да ни пратят в Африка. В Италия родовете се прегръщат, фамилиите взаимно се заразяват, защото честват какви ли не семейни празници, следват целувки, задкулисни докосвания, изневери и разстрели – как няма да ги нападне нещо коронно. Както са им коронни табиетите.

Нещо като корона симеонус. Дойде от Мадрид, присвои си имоти и дворци, взе да сече рилската гора така, както и коронавирус не я сече. Тази пандемия ще мине. За жалост, ще остане корона симеонус. Държавата си връща присвоените дворци срещу огромни хонорари на адвокатски кантори. Защо да ги плаща суверенът? Да ги плаща Олимпи Кътев, бивш областен управител, Стефан Софиянски, бивш кмет, и други високи патриоти, болни от корона сервилус. Сервилничене му е майката! Общодържавен, отколешен, дълбоко законспириран държавнически вирус. Облагите на политиците никога не въвеждат извънредно положение.

При нас то дойде с правителствено предложение, гласувано от Народното събрание с единодушие. Положението ни завари по бели гащи – който има гащи, де. Има извънредно положение. И любим на жените генерал. Той каза, че е по-добре да сме живи, отколкото красиви. И затвори фризьорските салони. С това си навлече хиляди гибелни клетви.

Българката открай време е нападната, обладана и всеотдайно завладяна от суета. Вижте народните песни, разкази, наричания – тя е ту румена ябълка, ту цъфнал трендафил. Ту пълни менци на извора, ту мята сабя като Сибил войвода – в повечето случаи с дяволита усмивка приема младежките китки. Може да страда от акне, но никога от вируси.

От фолклора става ясно откъде идва изразът „Те ти, булка, Спасовден“. След Възкресение, трябва да е четвъртък, бездетната съпруга хваща някой левент и прекарват нощта в гората. Изпекла е бухнала питка, сварила пиле с червен пипер, ядат в тъмницата и после върху плъпналия навсякъде росен правят туй-онуй. Булката може да хване какво ли не, но никога – коронавирус. „Вярвай в Аллах, но си връзвай камилите“, гласи арабска мъдрост. Българката открай време не понася исляма, затова не си връзва камилите. 

Подобни отколешни традиции за правилна демографска политика се съдържат изобилно в архива на стария Институт за български език и литература към БАН. Студентите българска филология в Софийския университет ходеха задължително на диалектоложки експедиции из страната. Записите могат да изчервят не само пуританите. При това най-безсрамните откровения и най-зловещите клетви са на стари жени. Бабите обичат да накрасяват подробностите от Спасовден с такива детайли, че благородните студентки припадаха с магнетофон в ръка. Клетвите са жестоки: „Да се удавиш в понеделник, та да не срещнеш вторник”; „Зъби да ти капят, кръв да дрищиш“. Има и по-благовидни: „Да пукнеш дано, рахат да не видиш!“. Макар тази клетва да е леко объркана: Какъв рахат може да видиш, ако пукнеш? Освен ако народната мъдрост не определя смъртта като рахат. Тук вече се подозира тънък философски нюанс.

Има и по-щадящи – да напуснеш този свят по-бързо, отколкото пристигат ония от Ухан. Например: „Да пукнеш дано, коронавирус да не видиш“. Тоест, иди си со кротце, со благо, какво да търсиш маски по аптеките. 

Текстът е публикуван в брой 10/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Свързани публикации:
Ваканция, е и?
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ