79% от хората очакват бизнесът да предприеме мерки за защита на служителите от COVID-19

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 March 2020 18:28 >
79% от хората очакват бизнесът да предприеме мерки за защита на служителите от COVID-19
Източник: Shutterstock.com
Болшинството от хората смятат, че бизнесът следва да предприеме мерки, за да защити служителите на техните работни места и да ограничи възможността от разпространение на вируса в местните общности, показват резултатите от извънредното издание на глобалното проучване за доверието Edelman Trust Barometer по повод пандемията от COVID-19.

То е проведено между 6 и 10 март 2020 г. сред 10 000 респонденти в Германия, Франция, Италия, Великобритания, Бразилия, Южна Корея, Япония, Канада, САЩ и ЮАР.

79% от служителите очакват работодателите да адаптират оперативния процес спрямо настоящите рискове от коронавирус.

Сред посочените от тях мерки са дистанционна работа, ограничаване на работните срещи и на директния контакт, подготвяне на планове за реакция в извънредни ситуации и забрана на бизнес пътуванията. Според 73% от заетите бизнесът следва да промени политиките към служителите си като даде възможност на хората със симптоми или от рискови групи да не идват на работа.

Близо 2/3 от анкетираните вярват, че техният работодател ще реагира ефективно и отговорно на пандемията. Преобладаваща част от заетите приемат компаниите, в които работят, и като надежден източник на информация. В настоящата ситуация е важно бизнесът да отговори на тези очаквания като вземе мерки за предпазване на своите служители, клиенти и обществото като цяло, адаптира оперативната си дейност и предоставя своевременно надеждна информация.

Значителна част от респондентите – 74%, изразяват притеснение, че се разпространяват фалшиви новини по темата, а 45% казват, че им е било трудно да намерят надеждна информация за вируса и последствиято от него.

В тази ситуация е налице сериозно доверие към основните новинарски медии – 64% от хората заявяват, че се информират за вируса предимно от тях.

Повече от половината служители очакват работодателите също да предоставят актуална информация за развитието на пандемията поне веднъж дневно.

Широко разпространено е разбирането, че когато правителството и бизнесът работят заедно, техните усилия в борбата с COVID-19 ще бъдат много по-ефективни, отколкото ако водят битката по отделно.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ