Брюксел дава 77 млн. евро, за да прави София ток от отпадъци

Бъдещата когенерация ще предостави на жителите на София по-добър достъп до енергия на достъпни цени, като същевременно ще опазва околната среда, добавят от ЕК

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 March 2020 15:31 >
Брюксел дава 77 млн. евро, за да прави София ток от отпадъци
Инвестицията бе приветствана от комисаря по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.
Брюксел одобри инвестиция от над 77 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие за модернизиране на интегрираната система за управление на отпадъците в град София, съобщиха днес от Европейската комисия.

Инвестицията ще подпомогне изграждането на високоефективно съоръжение, което ще произвежда едновременно топлинна и електрическа енергия на базата на гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци. 

Бъдещата когенерация, ще предостави на жителите на София по-добър достъп до енергия на достъпни цени, като същевременно ще опазва околната среда. „Намаляване, повторно използване, ремонтиране, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане: тази инвестиция е в съответствие с Рамковата директива на ЕС за отпадъците и е от съществено значение за една модерна, ефективна и устойчива система за управление на отпадъците в София“, коментира комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Бъдещето съоръжение ще има капацитет за производство на приблизително 55 мегавата топлинна енергия и 19 мегавата електрическа енергия. Това означава топлинна енергия за 40,000 души и електричество за 30,000 души. Цялата стойност на инвестицията е 157 млн. евро. 

Този проект представлява заключителната, трета фаза от програма за управление на отпадъците, която има за цел намаляване на въздействието на отпадъците върху околната среда, подобряване на рециклирането и стимулиране на инвестициите в управлението на отпадъците в София. България е получила общо 204 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие за два програмни периода — 2007—2013 г. и 2014—2020 г.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ