Искаш да отложиш нещо важно? Питай ЕК

Отмяната на предвидения видеоконтрол върху данъчните складове е пример за нежелание да се затворят вратичките за злоупотреби

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 20 March 2020 14:15 >
Искаш да отложиш нещо важно? Питай ЕК
КОНТРОЛ: Видеонаблюдението е важна част от ефективните мерки срещу нелегалното производство на акцизни стоки
Държавата продължава да се пази от истинско и ефективно затваряне на вратичките за злоупотреби при производството на акцизни стоки. Последният пример са промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които внесе председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ).

Оставяме настрана трайно установената практика на управляващото мнозинство да променя един закон, ползвайки преходни и заключителни разпоредби на друг. Защото именно това се случи с предложението на Стоянова – чрез промени на акцизния закон ГЕРБ променя този за достъп до обществена информация, като иска да остави на институциите сами да определят таксите, които събират за предоставянето й. Само по себе си това предложение е вредно, защото ще е пречка за получаване на обществена информация, убеден е адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация".

Но ако се вгледаме в "основните" текстове, които за разлика от тези за достъпа до информация не получиха голяма разгласа, бързо ще установим, че предложението за промяна отлага задължителното видеонаблюдение в данъчните складове. Това са обектите, където горива, цигари и алкохол се произвеждат, складират и сортират, преди да бъдат изпратени към търговската мрежа. Докато стоката е там, за нея данъци и акцизи не се дължат. Всъщност видеоконтролът е предвиден, защото докато не се въведе автоматизирано следене на количествата и видеонаблюдение за поведението на работещите, винаги ще има съмнения, че цигари, гориво или алкохол излизат нелегално.

Ако искаме да разберем, какво е продиктувало неочакваното отлагане, можем да проследим историята с хазартното законодателство. Спомняте си как преди две години вицепремиерът, тогава, Валери Симеонов за първи път атакува операторите на лотарийни игри с предложение за ограничаване на рекламите, което не получи никаква подкрепа. Законодателната му инициатива беше оттеглена, под предлог че ще се съгласува с Европейската комисия дали не нарушава европейското законодателство. В последвалата година и половина никой не чу ЕК да се е произнесла за идеите му. Дори в началото на тази година, когато държавата реши да ликвидира бизнеса на частните лотарийни оператори (разбирай Васил Божков), рекламата на игрите не се спомена, като аргумент и не залегна в новото законодателство. Т.е. и към момента обществото не знае какъв е резултатът от онова питане до Брюксел, за да прецени дали въобще е било необходимо, или е било просто параван, за да се отбият опитите на Симеонов да удари частния хазарт, който тогава може би е бил удобен.

Сега предложението за отлагане на видеонаблюдението в данъчните складове се аргументира със същия мотив – с питане до ЕК трябва да се провери дали не нарушава европейското законодателство. И докато в случая с хазартната реклама преди две години темата очевидно беше нова, това съвсем не може да се каже за контрола върху складовете. Помните ли кога за първи път чухте, че производството и разпространението на акцизни стоки ще се контролира изкъсо? Днес е единадесетата година, откакто от ГЕРБ започнаха да твърдят, че опитват да овладеят нерегламентираното производство и продажби на акцизни стоки.

За това време видяхме как официално изнесени, легално произведени цигари, се връщат в България незаконно, само че без за тях да се платят акцизи и ДДС. Монтирането на измервателни уреди в данъчните складове за производство на горива, цигари и алкохол се оказа провал, но за това научихме години след тяхното инсталиране.

Според прокуратурата алкохолният бос Миню Стайков е ръководител на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Ако Стайков бе арестуван по тези обвинения през 2011 или 2012 година, може би щеше да спечели доверие обяснението на държавата, че иска да сложи край на нарушенията. Само че той беше арестуван през септември 2018 година. Тоест нарушенията, ако въобще бъдат доказани в съда, ще са се случвали с години. И може би през тези години той е бил удобен на властта.

Въпреки всичките допълнителни мерки – електронни придружителни документи, GPS проследяване, контрабандата на горива не намаля. Поне ако се съди по изказванията на големите компании от петролния бранш.

За да се спрат нелегалните цигари, държавата трябваше да постави постоянно полицейско наблюдение пред фабриките. И после го свали.

Сега видеонаблюдението се отлага за евросъгласуване, резултатът от което ще чакаме неопределено време. Дали наистина е така? Едва ли и най-верните привърженици на ГЕРБ вярват на подобно обяснение.

Текстът е публикуван в брой 10/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ