Избори посред пандемия

Франция отложи балотажа на местния вот с три месеца

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 20 March 2020 09:45 >
Избори посред пандемия
Провал Еманюел Макрон не издържа теста, въпреки че показа как се гласува по време на пандемия
Местните избори във Франция на 15 и 22 март трябваше да бъдат тест за популярността на президента Еманюел Макрон и неговата партия "Републиката, напред!". Доверието към него спадна катастрофално по време на протестите на "жълтите жилетки" от 2018 – 2019 г. и масовите транспортни стачки в края на миналата година заради предлаганата от него пенсионна реформа.

Той не издържа теста. След острите критики към него и премиера Едуар Филип, че изобщо не е трябвало да се организират местни избори по време на пандемията от Covid-19, на 16 март президентът обяви в телевизионно обръщение, че отлага втория тур с три месеца, като резултатите от първия тур ще бъдат зачетени. Само ден по-рано той твърдеше, че "в тези времена е важно да се гласува". И добави: "Все едно отивате до "Карфур"!

Отлагането на балотажа е съвсем нормално, след като в същата реч президентът наложи под страх от "строги наказания" забрана на французите, подобно на тази в Италия, да излизат от домовете си, освен за работа, да пазаруват или да отидат на лекар. И прати армията и полицията да патрулират. Коронавирусът не пощади и политическата класа – тъкмо в деня на вота президентът на консервативната партия "Републиканците" Кристиан Жакоб даде положителна проба за Covid-19.

Исторически ниска активност
На 15 март бе отчетена исторически ниска избирателна активност за страната от 45% - с 20 на сто по-малка от предишните местни избори през 2014 г. По принцип французите се вълнуват повече от местната управа в своите градове и села, отколкото от състава на Националното събрание или на Европейския парламент. Но пандемията от новия коронавирус отказа над половината от 45-те милиона избиратели да отидат до урните (към 15 март вечерта тя бе взела 127 жертви при 5423 заразени в страната). Телевизия "Франс 24" показа членове на избирателни комисии с латексови ръкавици, които предлагаха дезинфектанти и чертаеха линии по пода, за да покажат на хората къде трябва да изчакат реда си. Много от избирателите също носеха ръкавици и санитарни маски, както и собствени химикалки, за да попълват бюлетините си.

Как се представиха партиите? Зелените показаха добри резултати в големи градове и водят в Лион, Страсбург и Гренобъл. Неколцина кандидати на Националния сбор на Марин льо Пен бяха преизбрани с над 50% от гласовете още на първия тур, но партията се представя силно в по-малките населени места.

В най-важната надпревара за столицата Париж предварителните прогнози сочеха минимална преднина на досегашната кметица от Социалистическата партия Ан Идалго пред съперничката ѝ от "Републиканците" Рашида Дати, министър в правителството на бившия президент Никола Саркози. Резултатите обаче показаха 30% за Идалго и 22% за Дати, а кандидатът на Макрон остана далеч назад на трето място.

Интерес представляваше и вотът в Хавър, където през 2014 г. Едуар Филип спечели още на първия тур. Днес той е премиер, но законът позволява на правителствени служители да заемат и кметско място. Филип получи 43,59% от гласовете и на балотажа ще се бори срещу комуниста Жан-Пол Льокок, който спечели 35,87%. Тогава обаче срещу него ще се изправи широка лява коалиция. Според наблюдатели, цитирани от Euractiv, ако загуби този вот, той ще трябва да подаде оставка от премиерския пост.

Местните избори и без това бяха доста рисковани за управляващата партия, отбелязва сайтът. Тя може и да спечели някои големи градове, но в по-малките игра на сигурно. Тя посочи свои кандидати само в половината от градовете с население до 10 000, а в много от останалите реши да подкрепи тези на "Републиканците".

Текстът е публикуван в брой 10/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ