Стари и нови пробойни при боклука

Затварят се вратите за горене на отпадъци без ОВОС, но само за нови централи

Драгомир Николов
Драгомир Николов / 20 March 2020 09:35 >
Стари и нови пробойни при боклука
Източник: Shutterstock.com

Поне три пробойни в сегашното законодателство позволяват да се горят сериозни количества боклук без анализ как димът се отразява на въздуха и здравето на хората. Това се видя, след като депутатите бяха принудени да стегнат контрола над отпадъците. Макар и късно, пробойните ще бъдат затворени, но новите мерки ще са в бъдеще време, т.е. за нови централи, не и за действащи.

Предложението на управляващата партия ГЕРБ е, когато оператор, например ТЕЦ, представи инвестиционно намерение за изграждане, разширение или за допълнение на инсталация, независимо от вида и количеството на отпадъка, задължително да преминава през процедура по оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

ИНИЦИАТИВА: Бившият екоминистър Ивелина Василева едва сега внася мерки за затягане на режима с горенето на боклуци от централите
Източник: БТА


Това е записано в поправки на Закона за опазване на околната среда, които вече минаха на закрито заседание в ресорната парламентарна комисия. В момента централите могат да получат право да горят с далеч по-леката процедура "по преценка”, която се прави от местното РИОСВ, ако заявят за горене до 100 т на денонощие. Над този праг се изисква ОВОС. Идеята на новото предложение е независимо за какво количество боклук става дума, разрешението за горенето му да става само след ОВОС.
Опозицията прегърна идеите на бизнеса
Идеите на бизнеса за пресичане на сивия сектор, които "Икономист" вече представи – 24-часово видеонаблюдение на всички площадки за оползотворяване на отпадъци и банкови гаранции при стартиране на дейност по оползотворяване на отпадъци, се появиха в законопроект на опозицията. Вносител е депутатът Манол Генов. Поправките предлагат въвеждане на банкова гаранция за старт на дейност в размер на 15 000 лв. и по 5000 лв. за всяка нова площадка, която ще се разкрива. Такава мярка бе въведена през 2012 г. за обработващите черни и цветни метали, те вече имат и видеонаблюдение. Банковата гаранция се издава в полза на министъра на околната среда и водите и се усвоява при отнемане на разрешението за дейност в случаи на нарушения.От 2021 г. се предлага да отпадне облагането на доходите от продажба на отпадъци. При него данъчно задължени лица са не получателите на дохода, тоест гражданите или фирмите, които предават отпадъците, а изкупуващите фирми.

Последните са длъжни да удържат, внасят и декларират окончателен данък от 10% върху брутната сума на дохода. По данни на Българската асоциация по рециклиране и на Българската стопанска камара през 2012 г., когато беше въведен, постъпленията от този данък са били 22,6 млн. лв., като до 2018 г. са се свили до едва 5 млн. лв. "Единственото, което създава този данък, е нелоялна конкуренция. Много субекти отчитат сделките с отпадъци като сделки между търговци и именно този сив сектор е благоприятна предпоставка за нерегламентиран внос на отпадъци”, мотивират се от БСК. Проучване на европейската практика по този повод показва, че в страните от ЕС компаниите от рециклиращата индустрия не са натоварени с несвойствени функции да събират данъци и никъде не се начислявал подобен налог, твърдят от работодателската организация.

"Макар и да отнема малко по-дълго време, при тази процедура инвеститорът има ангажимента да направи детайлен доклад с анализ на потенциалните въздействия върху околната среда. Той подлежи както на становище от компетентните институции, така и на обществено обсъждане и в този смисъл ще бъдат постигнати целите за повече информираност, прозрачност, възможност на гражданите да участват при вземане на решенията”, смята председателят на парламентарната екокомисия Ивелина Василева. Тя бе министър на околната среда при второто правителство на ГЕРБ, когато тази пробойна в законодателството също е действала.

Друга важна поправка е предложението задължително да се минава ОВОС и при искането на разрешение за т.нар. "експериментално изгаряне” в "експериментални инсталации”. Екоактивисти са категорични, че чрез тази вратичка въглищни централи си разширяват квотата за изгаряне на боклук без ОВОС.

"Справката, която направихме, показва, че през изминалите две години в три инсталации е извършвано т. нар. "експериментално изгаряне”. Това е правено само и единствено с едно съгласувателно писмо от компетентния орган, което според нас не дава в пълна степен сигурност и гаранция за това, че са отчетени всички възможни рискове”, казва още Ивелина Василева, но не уточнява имената на централите.

Нови пробойни
Според представители на природозащитни организации има пробойни и в новите предложения на ГЕРБ. "Този закон ще обхване само нови проекти и няма по никакъв начин да повлияе на това, което в момента се случва в ТЕЦ "Бобов дол". А там горят по разрешително 96 тона отпадък на ден и над 900 тона отпадъчна биомаса на ден без ОВОС. Това няма да засегне "Топлофикация" - Сливен, която в момента гори над 200 тона на ден отпадъчна биомаса, нито пък ТЕЦ "Брикел”, казва Регина Стоилова от "За Земята”. И трите дружества се свързват с бизнесмена Христо Ковачки, а две от тях – "Брикел" и "Бобов дол", както и "Топлофикация" – Перник, отново свързвана с Ковачки, са всъщност трите централи, получили разрешение за експериментално горене без ОВОС, твърдят от екосдружението.

На 2 март "За Земята", заедно с "Грийнпийс" – България, и международната правозащитна организация Client Earth са сезирали Европейската комисия, че българската администрация е разрешила на последните три централи да изгарят отпадъци за експериментални цели в разрез с европейското законодателство. "С тайни писма на "Бобов дол” и "Брикел” е позволено да изгарят по 500 хил. тона отпадъци за половин година заедно с въглищата, което е 10 хиляди пъти повече от разрешеното в Европейската директива за емисиите от индустриални източници. Тези централи са в близост до градове и села и излагат жителите им на неописуема опасност", твърдят еколозите пред ЕК. В писмото до Брюксел се посочва още, че замърсяването от изгарянето на отпадъците се състои в голяма степен от серен диоксид, азотен диоксид и фини прахови частици. Подчертава се, че те могат сериозно да навредят на здравето на хората, като преминават през белодробната лигавица, причиняват вътрешни възпаления и множество здравословни проблеми. Освен това изследванията показвали повишени емисии на тежки метали, когато изкопаемите горива се заместват от отпадъци в инсталациите за съвместно изгаряне.

Между капките
При обсъждането на текстовете от БСП изказаха притеснение, че не е ясно дали новите регулации включват и дейността на инсинераторите. "Мобилните инсталации за изгарянето на животински трупове влизат ли в този сегмент, където регламентираме оценка на съответствие (ОВОС – б.а.). Виждате, че само при инвестиционно намерение да се направи крематориум до някое село, и скачат още три наоколо. А тук обикалят едни инсталацийки – те на какъв контрол подлежат?", попита по време на дискусия в парламента депутатът от левицата Манол Генов. Според друг негов колега изрично трябва да бъде посочено, че и те влизат в обхвата на закона. Мнението на Ивелина Василева е, че текстът включва всички възможни хипотези, но предложи колегата й отляво да го прецизира.

 

РЕД: Депутатите изрично настояха и появяващите се нови инсинератори да могат да горят животински трупове и други отпадъци само след ОВОС


Мобилните мощности, на които Българската агенция за безопасност по храните (БАБХ) повери унищожаването на животински трупове в цялата страна, вече получиха близо 12 млн. лв. от държавата. Поръчката бе дадена без търг и конкурс, чрез директна покана заради форсмажор през 2017 г., от бившия шеф на БАБХ Дамян Илиев, по времето на министър Румен Порожанов. Разследване на "Икономист" показа, че фирмите са свързани с предприемача Румен Гайтански – Вълка. Заради новия играч двата екарисажа за обезвреждане на животинските отпадъци в Шумен и Варна затвориха врати.

Една от най-спорните мерки, която мина първо сито през комисията по околна среда, е затвор за незаконното горене на отпадъци. Текстът, предложен от Красимир Ципов от ГЕРБ, казва, че който замърсява въздуха, като не по уточнения ред изгаря отпадъци, масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса, полимерни, синтетични или текстилни материали, се наказва с лишаване от свобода до 2 години и глоба от 2000 до 5000 лв. В маловажни случаи наказанието е пробация и глоба до 1000 лв.

За първи път тази мярка бе лансирана от кмета на София Йорданка Фандъкова още преди месеци, докато бе критикувана за липсата на адекватни мерки срещу замърсяванията с фини прахови частици. Според опозицията обаче предложението няма да доведе до реален ефект, защото няма как да се реализира – кой ще следи какво изгарят например в ромските махали.

Текстът е публикуван в брой 10/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ