Шантажът на Ердоган

Турция отвори границите си заради конфликта в Сирия, но само 20% от стеклите се към Гърция бежанци са сирийци

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 14 March 2020 11:24 >
Шантажът на Ердоган
Източник: архив
„Хей, Гърция! Призовавам ви ... отворете портите и ни освободете от това бреме. Нека отидат в други европейски страни“, каза турският президент Реджеп Ердоган на 8 март по време на реч в Истанбул. Същия ден, за да придаде по-голяма тежест на този „призив“, турски бронетранспортьор разкъса телената ограда по гръцката граница на пункта и видеото бе качено в интернет. Освен това Ердоган, който по никакъв начин не може да бъде обвинен в спазване на човешките права, натякна на Европа, че като не пуска мигрантите, изневерява на ключови свои ценности, сред които е даването на право на убежище.

Откакто през 2016 г. ЕС и Турция се разбраха за спиране на бежанския поток срещу помощи от Брюксел до 6 млрд. евро за над 3,5-те милиона сирийски бежанци на турска територия, броят на пристигащите в Гърция мигранти рязко намаля, отбелязва „Евронюз“.

Положението силно се влоши обаче в края на февруари, когато над 30 турски войници бяха убити при въздушни удари от сили на президента Башар Асад в граничещата с Турция провинция Идлиб – последната крепост на бунтовниците срещу режима в Дамаск. В отговор Ердоган обяви, че ще отвори границата на страната си за сирийски бежанци. Той и преди е заплашвал да наводни ЕС с мигрантска вълна, но този път наистина отвори границите, с което наруши споменатото споразумение с ЕС.

В резултат в началото на март десетки хиляди, а според властите в Анкара и Атина над 100 000 бежанци, се изсипаха на сухопътната граница между турския пункт Пазаркуле до Одрин и гръцкия Кастаниес. Важно е да се отбележи, че Гърция отговори на щурма срещу границите ѝ, като се позова на клауза за извънредна ситуация в европейските договори и отказа да приема в продължение на един месец молби за предоставяне на убежище.

Освен това Атина ще експулсира мигранти, проникнали през границата с Турция след 1 март, и отношението към тях ще е различно от това към пристигналите преди това. Отделно мигранти – „истинска инвазия“ според Гърция, се събраха на турския бряг срещу остров Лесбос в очакване да прекосят Егейско море с гумени лодки.

 

Реалност vs реторика

В свой репортаж агенция „Блумбърг“ опровергава данните както на турските, така и на гръцките власти. На турския бряг срещу Лесбос нейни журналисти са открили само малки групи от семейства. „В истанбулския квартал „Зейтинбурну“, в който живеят около 300 000 афганистанци, пакистанци, иранци и централноазиатци, хората трескаво обсъждаха на 1 март дали да тръгнат към границата с Гърция, за да стигнат до ЕС.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу насърчи мигрантите да пресичат границата, не задължително през контролните пунктове, а където намерят за възможно, и обеща да изпрати 1000 спецполицаи, които да предотвратят връщането на хората от гръцка страна.“ По-късно той посочи, че само 20% от струпалите се край Гърция са сирийски бежанци, а останалите са афганистанци, пакистанци и други. Според него над 100 000 души са напуснали Турция и заплаши с нова вълна от 130 000 от Идлиб.

Реалността от двете страни на границата, написа „Блумбърг“, не съответства на реториката: „Ердоган просто изигра особено чувствителна карта в момент, когато популистите бият барабана за пристигащи в Европа мигранти, носители на болести в разгара на епидемията от коронавируса.

Преди тук пристигаха цели семейства от Сирия, но сега идват предимно младежи, заяви пред агенцията кметът на село Марасия на граничната река Марица Георгиос Арабацакис. - Преди им давахме вода и дрехи, но днес положението прилича на инвазия“. В началото на март, написа „Блумбърг“, стана ясно, че положението е много различно от бежанската вълна през 2016 г., когато над 1 милион преминаха към Европа, подхранвайки антиимигрантските настроения, променили политиката на ЕС.

В „Зейтинбурну“ 45-годишният таксиджия Емре, който в други дни разхожда с белия си „Мерцедес“ богати близкоизточни туристи в Истанбул, казва пред агенцията, че сега вози предимно афганистански младежи за по $25 до Одрин. „Те чакат новини от приятелите си. Ако са успели, ще тръгнат, но ако не, ще продължат да чакат.“ Той закарал семейство от 11 души до границата с няколко курса и после ги върнал в Истанбул, когато разбрали, че уверенията на турската страна за свободно преминаване са лъжа.

Истината е, че и от двете страни войници обстрелват бежанците на ничията земя със сълзотворен газ, а от Гърция и с водни оръдия, и с шокови гранати. В. „Ню Йорк Таймс“ свидетелства, че гръцки фермери и пенсионери, облечени с черни дрехи и ботуши, подобно на спецчастите, обхождат територията около Кастаниес в търсене на нелегални мигранти.

Доброволци има и на Лесбос, които блокират пристигащи от Турция лодки: „Няма да ви пуснем повече!“, крещят те към лодка с бременна жена и деца. „Сцената няма нищо общо с 2015 г., когато жителите на Лесбос помагаха за спасяването на бежанци и дори бяха номинирани за Нобелова награда за мир“, пише вестникът.

 

Позицията на ЕС

Докато тази миникриза се развиваше, Ердоган заяви, че положението с наплива на бежанци към Европа „може да се реши“, ако ЕС подкрепи турската политика в Сирия. Именно това негово изявление бе равносилно на извиване на ръце. Защото ЕС не е силен играч в Сирия – там думата имат Москва и Анкара.

Миналата седмица турският президент се разбра след 6-часови разговори именно с Владимир Путин за прекратяване на огъня в Идлиб, макар че преди това в Анкара разговаря и с еврокомисаря по външните работи Жозеп Борел, и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, и с Бойко Борисов. След което много хуманно нареди на турската брегова охрана в Егейско море да не допуска лодките на бежанците към Гърция, защото „лошото време застрашава живота им“, въпреки изявлението си, че прекратяването на огъня не променя политиката му към напиращите към Европа мигранти.

По време на 10-дневното напрежение ЕС, нормално, зае страната на Атина и обвини Анкара в шантаж и използване на мигрантите за политически цели. На 9 март Ердоган се срещна с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с Шарл Мишел. Фон дер Лайен призна някак неохотно, че „част от решението за напрежението по гръцко-турската граница е правото да се търси убежище“.

Страните се разбраха, че споразумението от 2016-а остава в сила и ще следят за спазването му, но въпреки това Ердоган подчерта, че засега няма да затваря границите за бежанците и ще чака предложения за подобряване на сделката.

На 9 март положението край Кастаниес е било относително спокойно, свидетелства „Евронюз“. Гърция е предотвратила 1646 нелегални опита за пресичане и е арестувала само двама – един мароканец и един египтянин.

А къде са сирийците? Те си остават скрит коз в ръцете на Ердоган, който демонстрира, че успешно може да ги използва, за да постигне националистическите си цели. И

Текстът е публикуван в брой 9/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ