Застраховки при пътуване – какво трябва да знаем

Компаниите в България изключиха Китай от обхвата на полиците, а някои и други засегнати от вируса страни

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 March 2020 13:48 >
Застраховки при пътуване – какво трябва да знаем
Източник: Shutterstock.com

Албена Алексиева, InsMarket.bg
Със застраховката "Помощ при пътуване", ако внезапно се разболее, туристът може да разчита на покриване на медицински, хирургични, фармацевтични и болнични разноски; възстановяване на разходи за телефонни разговори при настаняване в болница; обезщетение за трайно намалена или загубена работоспособност от злополука; спешна стоматологична помощ; посещение и престой на роднина на хоспитализирания; издирване и спасяване; доставка на лекарства и медикаменти, които не могат да се набавят на място; медицинско транспортиране до България.

Полицата покрива и загуба, закъснение или повреда на личен багаж; възстановяване на разходи за откраднати или изгубени документи; удължаване на престоя или преждевременно завръщане; правна помощ; обща гражданска отговорност към трети лица; заемане на пари и др. Застраховката може да се сключи за срок от 3 дни до 1 година, а застрахователната сума варира от 5000 до 50 000 евро.
Новият коронавирус достигна и България. Заради откритите преди дни случаи ситуацията рязко се промени – болници минаха на карантинен режим, ведомства и компании промениха работните си графици, отменени са културни и спортни събития. Още преди това в аптеките свършиха предпазните средства и противовирусните препарати, в ход е и запасяване с основни хранителни продукти.

Паниката кара хората да потърсят и начини за възстановяване на загубите. От повече от 2 – 3 седмици се наблюдава увеличение на запитванията за сключване на полици, най-вече при пътувания в чужбина, но няма реален бум на застраховани. Българският пазар предлага два продукта в тези случаи - "Помощ при пътуване" и "Отмяна на пътуване".

Помощ при пътуване
Покрива ли застраховката "Помощ при пътуване" риска от короновирус? "Да", обяви преди дни председателят на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев. Застраховката продължава да се предлага от компаниите както при индивидуалните, така и при груповите пътувания, с изключение на Китай. Всички сключени полици са валидни, при условие че пътуването се осъществи (виж в карето за обхвата на полицата).

Ако българин се зарази с вируса и се наложи лечение в чужбина, всички разходи ще му бъдат възстановени от застрахователя. Става дума само за периода, посочен в полицата, и важи само за чужбина. Това означава, че ако застрахованият се прибере в България и едва тук прояви симптомите на коронавируса, застрахователят няма да покрие разходите за лечение, тъй като те вече нямат отношение към полицата.

Към момента тази застраховка не е поскъпнала, а заради намалелите пътувания има по-малко сключени полици.

Повечето компании продължават да предлагат тази застраховка и за страни, в които има регистрирани случаи на коронавирус. Други дружества, с по-рестриктивна политика за оценка на риска, отказват да сключват такива полици дори и за държави, които не са обявени за опасни. Ето защо, ако ви предстои пътуване, трябва предварително да проучите въпроса.

Например от 30 януари "Дженерали Застраховане" не предлага "Помощ при пътуване в чужбина с осигурен асистанс" за Китай и препоръчва да не се пътува до страни с установен коронавирус. На 5 февруари и "Армеец" спря застраховането за Китай по полици "Помощ при пътуване в чужбина" и "Отмяна на пътуване". На 12 февруари "Алианц България" преустанови сключването на застраховки "Помощ при пътуване – медицински разноски" и "Помощ при пътуване – анулиране и прекратяване на пътуване" за Китай. На 26 февруари "България Иншурънс" отказа да застрахова по "Помощ при пътуване в чужбина" и "Пътническа застраховка" и обяви, че няма да покрива събития, настъпили вследствие на която и да е разновидност на коронавируса и съпътстващите заболявания, причинени от него. От дружеството също призоваха да не се пътува до страни с установен COVID-19. "Булстрад Виена Иншурънс Груп" също ограничи обхвата на застрахователното покритие по туристическите си застраховки.

защита Ако при закупен туристически пакет пътуването бъде отменено поради забрана за посещение на съответната страна, туроператорите възстановяват сумите на туристите
Източник: Shutterstock.com


Всичко това беше предшествано от обявлението на българското Министерство на външните работи (МВнР), което на 23 февруари повиши индекса на риска при пътуване на българи до Китай до най-високото ниво 5 – предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната. На българите бе препоръчано да избягват пътувания и до Иран, както и до Италия, освен при спешна неотложност.

Отмяна на пътуване
Застраховката "Отмяна на пътуване" е много подходяща при отменено или пропуснато пътуване заради медицински или други причини, които не зависят от застрахования и са непредвидими към момента на сключване на полицата. Застрахователят възстановява на своя клиент направените разходи за самолетни билети и хотелски резервации, които не могат да бъдат възстановени. Сред покритите рискове са и: отмяна, съкращаване, удължаване или прекъсване на пътуването, закъснение на самолетен полет, пререзервация или невъзстановяване от авиопревозвача на част от стойността на билета и др.

Ако при закупен туристически пакет пътуването бъде отменено поради забрана за посещение на съответната страна, туроператорите възстановяват сумите на туристите. Последното бе потвърдено и от министъра на туризма Николина Ангелкова, която след среща с туроператори преди дни подчерта, че според българския Закон за туризма (чл. 89) пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет преди да е започнало изпълнението му, като не дължи нищо за това, ако се появят "непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него". В този случай туристите имат право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет (част от които е и застраховката), но нямат право на допълнително обезщетение.

Ако полицата е сключена директно при застраховател, важно е какви са условията на конкретната компания. В повечето случаи, ако пътуването бъде отменено преди началната дата на застраховката и по обективни причини, клиентът може да си получи обратно парите. Но ако поиска да отмени пътуване до дестинация, която не е обявена за опасна, е много вероятно да му бъде отказано обезщетение. Според Ивета Кунова, управител на застрахователен брокер и член на Българската асоциация на застрахователните брокери, има полици, които допускат отмяна на пътуване само ако са налице обстоятелства, свързани със самия застрахован, например ако се разболее. Ето защо съветът на специалистите е да четем внимателно общите условия, както и описаните изключения от покритието. Имайте предвид обаче, че компаниите следят за застрахователни измами с фалшиви болнични.

Още по темата

Застрахователният сектор удържа, засега

Текстът е публикуван в брой 9/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ