СЗО обяви Covid-19 за пандемия

Никога по-рано не сме били свидетели на пандемия, предизвикана от коронавирус, обясни шефът на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 March 2020 08:59 >
СЗО обяви Covid-19 за пандемия
Източник: Shutterstock.com
Заболяването Covid-19 вече може да бъде характеризирано като панедмия, съобщи вчера шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус пред репортери в Женева, предаде АФП.

"Никога по-рано не сме били свидетели на пандемия, предизвикана от коронавирус", каза още той.

"СЗО прави денонощна оценка на епидемията и сме дълбоко притеснени от обезпокоителните нива на бездействие на международната общност пред обезпокоителното ниво на разпространение на епидемията от новия коронавирус", каза шефът на СЗО.

"В идните дни и седмици очакваме увеличаване на новите случаи на зараза, на смъртните случаи и на засегнатите страни", допълни той.

В изминалите две седмици броят на случаите на Covid-19 извън огнището на епидемията Китай се е увеличил тринайсеткратно, а броят на засегнатите страни се е утроил, каза ръководителят на СЗО. Общият брой на заразените в света сега е 118 000 в 114 страни, като починалите са 4291, отбелязва БТА.

Обикновено, когато се обявява пандемия на някакво заболяване, се има предвид, че става дума за заболяване, чието разпространение е трудно за контролиране в глобален план. Въпреки че ситуацията с коронавируса бе обявена за пандемия Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че все още е възможно да се намали броят на новите случаи на зараза чрез решителни мерки в областта на здравната политика и припомни, че всички страни могат да променят хода на тази пандемия.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ