Подготовка на работното място за Covid-19

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 March 2020 16:30 >
Подготовка на работното място за Covid-19
Източник: Shutterstock.com
През януари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви огнището на ново коронавирусно заболяване в провинция Хубей, Китай, за критична ситуация в областта на общественото здравеопазване, пораждаща международна загриженост. СЗО заяви, че има висок риск от разпространение на коронавирусното заболяване през 2019 г. (COVID-19) и в други страни по света.

СЗО и органите за обществено здраве по света предприемат действия за овладяване на огнището на COVID-19. Въпреки това дългосрочният успех не може да се приеме за даденост. Всички слоеве на нашето общество - включително бизнеса и работодателите - трябва да се включат, ако искаме да спрем разпространението на това заболяване.

Как се разпространява COVID-19?
В случай че човек, който има COVID-19, кашля или издишва, се отделят капчици заразена течност. Повечето от тези капчици попадат върху близки повърхности и предмети - като бюра, маси или телефони. Хората могат да се заразят с COVID-19 чрез докосване на замърсени повърхности или предмети - и след това да докоснат очите, носа или устата си. Ако стоят в близост до човек с COVID-19, те могат да се инфектират, като вдишват капки, изкашляни или издишани от заболелите. С други думи, COVID-19 се разпространява по подобен на грипа начин. Повечето лица, заразени с COVID-19, изпитват леки симптоми и се възстановяват. Някои обаче могат да развият по-сериозно заболяване и да се нуждаят от болнична помощ. Рискът от сериозни заболявания нараства с възрастта: хората над 40 години са по-уязвими от тези под 40 години. Хората с отслабена имунна система и с диабет, сърдечни и белодробни заболявания също са по-уязвими спрямо сериозни заболявания.

Обикновени начини за предотвратяване разпространението на COVID-19 на Вашето работно място
Мерките, изискващи малко средства, посочени по-долу, ще ви помогнат да предотвратите разпространението на инфекции на работното ви място, като настинки, грип и стомашни вируси, и да защитите вашите клиенти, изпълнители и служители.

Работодателите трябва да започнат с тези процедури сега, дори ако COVID-19 не е потвърден в общностите, където работят. Те могат да намалят загубените работни дни поради болест и да спрат или забавят разпространението на COVID-19, ако стигне до някое от вашите работни места.

• Уверете се, че работните ви места са чисти и хигиенични
o Повърхностите (например бюра и маси) и предметите (например телефони, клавиатури) трябва редовно да се избърсват с дезинфектант.
o Защо? Замърсяването върху повърхности, докоснати от служители и клиенти, е един от основните начини за разпространение на COVID-19.

• Насърчавайте редовното и цялостно миене на ръцете от служители, изпълнители и клиенти
o Поставете дозатори с препарат за почистване на ръцете на видни места около работното място. Уверете се, че тези дозатори редовно се пълнят.
o Поставяйте информационни табла, популяризиращи миенето на ръцете – попитайте за тях местния орган по обществено здраве или погледнете на сайта www.WHO.int.
o Комбинирайте това с други мерки за комуникация, като предлагане на ръководства от служители по безопасност и здраве при работа, инструктажи по време на работни съвещания и информация по Интранет за насърчаване на миенето на ръце.
o Уверете се, че персоналът, изпълнителите и клиентите имат достъп до места, където могат да мият ръцете си със сапун и вода.
o Защо? Измиването убива вируса върху ръцете и предотвратява разпространението на COVID-19.

• Насърчаване на хигиена на дихателната система на работното място.
o Поставяне на информационни табла, насърчаващи хигиената на дихателната система. Комбинирайте това с други мерки за комуникация, като предлагане на ръководства от служители по безопасност и здраве при работа, инструктажи по време на работни съвещания и информация по Интранет и т.н.
o Уверете се, че има налични обикновени хирургични маски за лице и/или хартиени кърпи на работните ви места за тези, при които се появи хрема или кашлица по време на работа, заедно със затворени кошчета за хигиенично изхвърляне на отпадъците.
o Защо? Добрата дихателна хигиена предотвратява разпространението на COVID-19.

• Съветвайте служители и/или контрагенти да се консултират съгласно националните препоръки за пътуване, преди пътуване в командировка.

• Информирайте своите служители, контрагенти и клиенти, че ако COVID-19 започне да се разпространява във вашата общност, всеки с дори лека кашлица или ниска температура (37,30 C или повече) трябва да остане у дома. Те също трябва да останат вкъщи (или да работят в къщи), ако им се е наложило да приемат лекарства, като парацетамол/ацетаминофен, ибупрофен или аспирин, които могат да прикрият симптомите на инфекция.
o Продължавайте да комуникирате и популяризирате препоръката, че хората трябва да стоят вкъщи, дори ако имат само леки симптоми на COVID-19.
o Поставяйте информационни табла с това съобщение на работните си места. Комбинирайте това с други комуникационни канали, често използвани във вашата организация или бизнес.
o Вашите служби по трудова медицина, местният орган за обществено здраве или други партньори може да са разработили материали за кампании за популяризиране на това послание.
o Пояснете на служителите, че ще могат да отчитат това време като отпуск по болест.
Имате предвид, когато пътувате вие и/ или вашите служители

• Преди пътуване
o Уверете се, че вашата организация и нейните служители разполагат с най-новата информация за областите, в които COVID-19 се разпространява. Можете да намерите това на:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/
o Въз основа на най-новата информация, вашата организация трябва да оцени ползите и рисковете, свързани с предстоящите планове за пътуване.
o Избягвайте да изпращате служители, които може да се изложат на по-висок риск от сериозно заболяване (напр. по-възрастни служители и такива с диабет, сърдечни и белодробни заболявания) в области, където COVID-19 се разпространява.
o Уверете се, че всички лица, пътуващи до места, потвърждаващи COVID-19, са информирани от квалифициран специалист (например служба по трудова медицина, личен лекар или местен обществен здравен партньор).
o Помислете за снабдяване на служителите, които ще пътуват, с малки бутилки (под 100 мл) дезинфектант на алкохолна основа. Това може да улесни редовната дезинфекция на ръцете.

• Докато пътувате:
o Насърчавайте служителите редовно да мият ръцете си и да стоят поне на метър от хора, които кашлят или кихат.
o Уверете се, че служителите знаят какво да правят и с кого да се свържат, ако се чувстват зле по време на пътуване.
o Уверете се, че вашите служители спазват инструкциите на местните власти, където пътуват. Ако местните власти им кажат например да не отиват някъде, те трябва да се съобразят с това. Вашите служители трябва да спазват всички местни ограничения за пътуване, движение или обществени мероприятия.

• Когато вие или вашите служители се върнете от пътуване:
o Служителите, завърнали се от район, където се разпространява COVID-19, трябва да се наблюдават за симптомите в продължение на 14 дни и да мерят температурата си два пъти на ден.
o Ако развият дори лека кашлица или ниска температура (т.е. температура 37,30 С или повече), те трябва да стоят вкъщи и да се самоизолират. Това означава да се избягва близък контакт (един метър или по-близо) с други хора, включително с членове на семейството. Те трябва също да се обадят на своя личен лекар или на местния отдел за обществено здраве, като им предоставят подробности за последните си пътувания и симптоми.

Подготовка на вашия бизнес в случай, че COVID-19 бъде потвърден във вашата общност

• Разработете план какво да направите, ако служител се разболее и има съмнение за COVID-19 на някое от вашите работни места.
o Планът трябва да обхваща настаняването на болния в стая или зона, където да бъде изолиран от другите на работното място, ограничаване на броя на хората, които имат контакт с болния, и свързване с местните здравни власти.
o Помислете как да идентифицирате хората, които могат да бъдат изложени на риск, и да ги подкрепите, без да се слага стигма и дискриминация на работното място. Това може да включва лица, които наскоро са пътували в район, за който са докладвани случаи на заболяването, или друг персонал, за който има условия да се изложи на по-висок риск от сериозни заболявания (например при диабет, сърдечни и белодробни заболявания, по-напреднала възраст).
o Уведомете местните органи по обществено здраве, че разработвате план и потърсете тяхното участие.

• Популяризирайте редовно дистанционната работа в цялата организация. Ако е налице огнище на COVID-19 във вашата общност, здравните власти могат да посъветват хората да избягват градския транспорт и местата с много хора. Дистанционната работа ще помогне на бизнеса ви да продължи да работи, докато вашите служители остават в безопасност.

• Разработете план за действие и непрекъснатост на бизнеса в извънредни ситуации за общностите, където вашият бизнес е действащ.
o Планът ще ви помогне да подготвите вашата организация за случай на огнище на COVID-19 на работните места или общността. Може да важи и за други спешни здравни състояния.
o Планът трябва да се занимава с това, как да поддържате бизнеса си дори ако значителен брой служители, изпълнители и доставчици не могат да дойдат до вашата бизнес организация - било поради местни ограничения за пътуване, или защото са болни.
o Информирайте своите служители и изпълнители за плана и се уверете, че са запознати с това, което трябва да направят – или да не правят съгласно плана. Подчертайте ключовите моменти, като важност да останат далеч от работата дори ако имат само леки симптоми или е трябвало да приемат лекарства (напр. парацетамол, ибупрофен), които могат да замаскират симптомите.
o Бъдете сигурни, че вашият план е насочен към психичното здраве и социалните последици в случай на потвърждаване на COVID-19 на работното място или в общността и предлагайте информация и подкрепа.
o За малки и средни предприятия без вътрешнофирмен персонал за подкрепа на здравето и благополучието, разработете партньорства и планове със службите по трудова медицина и местните здравни и социални служби преди настъпване на ситуация.
o Вашият местен или национален орган за обществено здраве може да бъде в състояние да предложи подкрепа и насоки при разработването на плана.

Запомнете:
Сега е моментът да се подготвите за COVID-19. Обикновените предпазни мерки и планирането могат да бъдат от съществена полза. Действията сега ще помогнат да защитите вашите служители и вашия бизнес.

Как да бъдем информирани:
Можете да намерите последната и най-нова информация от СЗО за това къде се разпространява COVID-19:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Съвети и насоки от СЗО относно COVID-19
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.epi-win.com/
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ