Разследване срещу Бойко Борисов в Испания

Премиерът отрече да има имоти в Барселона и видя намеса на президента Радев и Русия

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 February 2020 16:05 >
Разследване срещу Бойко Борисов в Испания
Източник: БТА
Скандалът с луксозната къща в Барселона, към която се предполага, че отношение има премиерът Бойко Борисов, се разгоря с нова сила.

"Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация". Това заявиха от пресцентъра на полицията в Каталуния пред всекидневника "Сега".

Днес един от водещите испански вестници - "Периодико" излезе с три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Emma BGS SL, които са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Източник на въпросните суми според разледването са “физически лица, които пребивават извън Испания". Вестникът се позовава на разследване на испанската полиция, започнало по сигнал на неправителствената организация БОЕЦ и продължило близо година.

Полицаи от звеното за икономически престъпления са следили и снимали къщата, в която според сигнала живее Йовчева. Според тяхното определение става въпрос за "луксозно жилище с охрана и модерна система за наблюдение" в квартал Esplugues de Llobregat в Барселона.

Испанското издание припомня тясната връзка на Бойко Борисов с Валентин Златев. То твърди, че на 13 февруари е отправило запитване към кабинета на премиера, но не е получило отговор.

Испанската полиция е разследвала данъчните декларации на Бойко Борисов, подадени пред НАП, за да провери дали би могъл да направи въпросните разходи със собствени приходи. Заключението било, че не е възможно. Разследващите са установили, че приходите на Йовчева и баща й също не са достатъчни, за да поддържат начина на живот, който водят.

Поради тази причина каталунската полиция е поискала специализираната прокуратура за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации, кредитните карти, приходи от чекове и други банкови данни на Борислава Йовчева, баща й и още 5 други лица.

Премиерът Бойко Борисов за пореден път категорично отрече да има имоти в Барселона.

"Последно преди 15 години съм бил там като кмет. Нито имам такива фирми, нито такива пари. Към мен никоя служба, полиция или прокуратура не е проявила интерес и не ме е търсила", каза Борисов.

"Защо, когато се боря за най-бедните райони в Северозапада за повече пари, има тежки преговори, излизат такива неща?! Няма да ме разколебят, ще строим и ще работим, няма да ме уплашат", каза още той.

И приписа атаката на хората около президента Румен Радев и на Русия.

"Защо да отговарям на нещо, което пише, дори и ТАСС веднага го препечатаха – пише, че не са открити доказателства, какво да кажа?!... Разбирам ги тези ченгеджийски номера. Те са много ясни. Освен това, за това нещо преди два месеца ни предупредиха. Те трябваше да излизат понеделник, вторник, сряда, четвъртък – по една статия. Обаче нещо се объркаха. Нали целта беше шествието да е пикът, за да се направи пуч. Не считам, че трябва да разговарям на тема, която изобщо е ясно, че е направена да ми цапа името. Нека да си проведат разследването, почти съм сигурен, че има и така от изток и съм се хванал с колеги на бас за няколко рубли, да видим какво ще излезе накрая", коментира Борисов пред журналисти.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ